Давидовић побиједио у трци за шефа коморе у Бањалуци

Анита Јанковић
Давидовић побиједио у трци за шефа коморе у Бањалуци

Бањалука - Дамјан Давидовић изабран је јуче за новог предсједника Подручне привредне коморе Бањалука, док је нови потпредсједник Дарко Ступар.

 Он је на сједници Скупштине Подручне привредне коморе добио више гласова од Горана Рачића, који је био кандидат за нови мандат на челу највеће организације у коморском систему РС. Сједница је одржана иза затворених врата, а извор "Гласа Српске" је истакао да је Давидовић добио 28, а Рачић 21 глас. Скупштина Подручне привредне коморе Бањалука броји 51 члана, али два нису била присутна на јучерашњој сједници. Давидовић је директор штампарије "Атлантик" из Бањалуке, а прије тога је био на позицији првог човјека бањалучког "Меркатора".

Ступар је предсједник управе консултантске фирме "Cofus" из Бањалуке.

Прије избора руководства коморе верификовани су мандати чланова Скупштине, који су делегирани као представници предузећа из свих привредних сектора. Делегирање чланова Скупштине изазвало је подјеле међу привредницима и током тог процеса пљуштале су оптужбе за намјештање резултата да би био изрежиран и избор руководства коморе.

Струја која подржава Давидовића тврдила је да су са листа за Скупштину скинута предузећа да би била обезбијеђена подршка актуелном руководству за нови мандат. Пријетили су и подношењем тужби, али су, ипак, учествовали у изборном процесу. С друге стране актуелно руководство коморе тврди да су избори за Скупштину били фер. Рачић је у писаној изјави дан уочи избора поручио да је у протеклих мјесец било много неаргументованих оптужби, али да очекује да ће чланови Скупштине гласати у интересу привредника.

Подручна привредна комора Бањалука броји око 5.500 чланова и покрива два града и 19 општина.

Привредна комора РС

Привредна комора РС реаговала је на текст под насловом "Битка двије струје за шефа коморе", објављен у јучерашњем броју "Гласа Српске", истичући да су у њему изнесене одређене неспретне формулације.

- У тексту се наводи да је један табор привредника окупљен око врха Привредне коморе РС и да лобира за Горана Рачића, док Дамјана Давидовића подржава групација иза које стоји Унија удружења послодаваца РС. Привредна комора РС демантује постојање било каквих табора окупљених око врха наше асоцијације. Чланови Скупштине Уније удружења послодаваца РС су предсједници скупштина гранских удружења Привредне коморе РС и нема говора о постојању табора било које врсте. Ако су се поједини привредници декларисали да подржавају једног од кандидата за предсједника Подручне привредне коморе Бањалука, то не значи и да једна од наведених институција стоји иза тога - истакли су у Привредној комори РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана