Дате концесије за МХЕ на Ракитници

Марина Чигоја
Дате концесије за МХЕ на Ракитници

Бањалука - Влада РС донијела је рјешење о додјели концесије за изградњу и коришћење мини-хидроелектрана "Ушће" и "Подгај" на ријеци Ракитници предузећу "Пионир енерџи РС" из Вишеграда.

Из Бироа за односе с јавношћу Владе РС саопштено је да је Комисија за концесије РС констатовала да је по јавном позиву за додјелу концесије за изградњу и кориштење МХЕ "Ушће" и МХЕ "Подгај" на ријеци Ракитници, у општини Рогатица, пристигла само једна понуда и то понуђача "Пионир енерџи РС", те да је понуђач доставио комплетну документацију која је била услов учешћа на расписаном јавном позиву.

- За изградњу и кориштење МХЕ "Ушће" и МХЕ "Подгај" на ријеци Ракитници процијењена вриједност инвестиције ће износити 2,6 милиона КМ, по свакој мини-хидроелектрани - наводи се у саопштењу и додаје да се концесија даје на период од 30 година.

Министарство индустрије, енергетике и рударства овлашћено је да са концесионаром закључи уговор о концесији, којим ће се ближе уредити концесиони однос, те је обавезно да закључени уговор о концесији достави Комисији за концесије, ради провјере рада концесионара "Пионир енерџи РС".

Влада РС на јучерашњој сједници прихватила је и информацију о реализацији Стратегије запошљавања РС од 2011. до 2015. године за период 2011-2012. године.

Утврђен је и Приједлог закона о регистрацији пословних субјеката у РС чији циљ је стварање бољег пословног амбијента и укидање пословних и административних баријера.

Влада је утврдила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности чији је циљ да спроведе реформу регистрације предузећа, а подразумијева смањење броја потребних процедура, времена и трошкова у поступку регистрације предузетника.

Поред измјена у вези са реформом регистрације, предложеним законским рјешењем отклањају се уочени недостаци у спровођењу важећег законског рјешења.

Трговина и туризам

Влада РС је разматрала и усвојила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о трговини. Усвојен је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о угоститељству, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о туризму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана