Данас састанак министара финансија ЕУ у Бриселу

Агенције
Данас састанак министара финансија ЕУ у Бриселу

Брисел - Министри финансија ЕУ састаће се данас у Бриселу да би ријешили питање захтјева за већи капитал банака, док ће разговарати и о усвајању међународних смјерница у новом међународодном договору такозваном “Базелу три”, јавиле су агенције.

- Ријеч је о нашем међународном кредибилитету. Не постоји технички разлог зашто не би данас требало да постигнемо сагласност. Наравно, увијек је ту питање политичке воље земаља чланица - рекао је званичник ЕУ, који није желио да буде именован, пред почетак састанка у Бриселу.

ЕУ је била међу земљама чланицама групе Г20 које су усвојиле правила из “Базела три” у новембру 2010. године у склопу напора да се избјегне будућа економска криза због банака и да се смањи потреба за финансијску помоћ угроженим државама.

У средишту “Базела три” јесте захтјев да банке имају већи капитал како би биле отпорније приликом избијања кризе и економских падова.
Европска комисија, која је израдила нацрте приједлога о којима ће разговарати министри, покушава да се избори са оптужбама да ће “разблажити” стандарде “Базела три”.

Европски комесар за унутрашње тржиште Мишел Барније рекао је новинарима да ће оспорити сваку сличну тврдњу и да су приједлог Европске комисије и наведени текст у потпуности у складу са “Базелом три”.

Између Европске комисије и земаља чланица ЕУ такође постоје несугласице о томе колико ће капитала државе чланице моћи да захтијевају од банака.

Поједине дипломате истичу да не очекују да ће данас бити постигнут било какав договор, али су иразили увјерење да ће састанак отворити пут за споразум на редовном састанку министара финансија ЕУ 15. маја.

На дневном реду министара финансија наћи ће се и тема ко би требало да буде на челу Европске банке за обнову и развој, чији предсједник треба да буде изабран крајем маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана