Данас отварање друге линије “Сјеверног тока”

Агенције
Данас отварање друге линије “Сјеверног тока”

Москва - Руски гигант “Гаспром” отвориће данас другу линију гасовода “Сјеверни ток” који из Русије пребацује гас у Европу, док пад потражње може значити да гасовод неће функционисати пуним капацитетом, јавиле су агенције.

Прва фаза гасовода, која иде испод површине Балтичког мора из руског града Виборга, у близини финске границе, до Греифсволда на обали Њемачке, пуштена је у рад у новембру 2011. и има годишњи капацитет од 27,5 милијарди кубних метара гаса.

Друга фаза гасовода, дуга 1.224 километра и која преузима природни гас са полја Јужно-Рускоје на полуострву Јамал на сјеверу Русије, удвостручиће капацитет на 55 милијарди кубних метара годишње.

Дионичари у нафтоводу су “Гаспром” са 51 одсто, њемачки “Винтершал холдинг” и “Е.ОН Рургас” (оба по 15,5 одсто), француски ГДФ “Суец” и холандски “Гасуни” (по девет одсто оба).

Прије пуштања у рад “Сјеверног тока” Русија је испоручивала гас у западну Европу преко транзитних земаља Украјине и Бјелорусије, са Украјином која је себи узимала двије трећине испоруке.
Извоз руског гаса у Европу преко гасовода у Украјини више пута је прекидан посљедњих година због спора са Кијевом поводом цијене.

Прва фаза “Сјеверног тока” омогућила је Русији смањење испорука гаса преко Украјине и директну испоруку Њемачкој и другим земљама западне Европе.

У периоду од јануара до августа 2012. испорука руског гаса западној Европи преко Украјине пала је за 22.86 одсто - на 54 милијарде кубних метара, док се испорука гаса преко “Сјеверног тока” од новембра 2011. до 1. октобра 2012. попела на 8,7 милијарди кубних метара, јавила је агенција “Приме”.

Пројекат “Сјеверни ток”, првобитно назван “Гасовод сјеверне Европе” лансиран је 2005. године да би се задовољила растућа потражња за природним гасом у Европи.

Ипак, глобална финансијска и економска криза и проблем дуга у земљама еврозоне довели су до знатног смањења потражње у Европи за природним гасом, па се чак сада може говорити о вишку испорука гаса на европском тржишту.

У међувремену, начин који “Гаспром” примјењује код формирања цијена, а што је повезано са нафтом, чини руски природни гас скупљим од гаса других извозника на европско тржиште.

Ово руском гиганту отежава да испуни капацитет “Сјеверног тока”, кажу аналитичари, преноси РИA “Новости”.

У првих 11 мјесеци операција “Сјеверног тока” гасовод је функционисао са 30 до 40 одсто капацитета, пумпајући око 9 милијарди кубних метара гаса, рекао је шеф за штампу “Сјеверног тока” Јенс Милер.

Aналитичар “Дојче банке” Јозеф Aуер рекао је да ће друга фаза “Сјеверног тока” бити недовољно искориштена док се снабдјевач не сагласи да понуди свој производ по нижим цијенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана