Данас годишњица свјетске кризе

Глас Српске
Данас годишњица свјетске кризе

ВAШИНГТОН - Једна од највећих финансијских институција на Вол стриту, банка "Лиман Брадерс", банкротирала је на данашњи дан прошле године, што је изазвало незапамћен потрес међу банкарима и инвеститорима, довело до једног од највећих падова берзанских индекса у америчкој историји и означило почетак свјетске економске кризе.

Банкроту "Лиман Брадерса" претходила је одлука америчке владе да национализује хипотекарне банке "Фреди Мек" и "Фани Меј", које су држале готово половину свих стамбених кредита у СAД, јавиле су агенције.

За неколико дана прошлог септембра, међу инвеститорима и банкарима завладала је паника. Вриједност акција пала је за 40 одсто, а највеће банке пословале су само захваљујући помоћи држава. Била је то увертира за свјетску финансијску и економску кризу, најтежу од 1929. године.

Данас, годину касније, поједине привреде се опорављају, али стопа незапослености у многим земљама и даље је висока. Глобална економија почиње да се извлачи из дубоке рецесије уз помоћ великих владиних интервенција које се мјере билионима долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана