Дан Д за евро

Глас Српске
Дан Д за евро

БРИСЕЛ - Учеснике самита Европске уније, који се одржава у Бриселу, чекају тешки договори о рјешавању дужничке кризе и могуће измјене европских споразума, како би се обезбиједила буџетска дисциплина и стабилност, а са свих страна стижу упозорења да ће се евро наћи на ивици амбиса, ако састанак не успије.

Француски министар за европска питања Жан Леонети рекао је да би евро могао да пропадне, а еврозона да се распадне, уколико политички лидери земаља чланица на дводневном самиту, који је требао да почне синоћ, не ријеше проблем кризе, преносе агенције.

Он је рекао да би, ако је могуће, свих 27 чланица ЕУ требало да буде укључено у разговоре о борби против кризе, али ће земље изван зоне евра можда ипак морати да буду искључене.

Замјеник шефа пољске дипломатије, државни секретар задужен за европске послове и предсједавање Пољске ЕУ Миколај Довгјелевич рекао је да ће се, ако самит не буде успјешан, евро сљедеће седмице наћи на ивици амбиса.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо апеловао је на лидере земаља ЕУ да учине све што је у њиховој моћи да спасу евро.

- Читав свијет нас гледа, морамо да урадимо све што је могуће да спасемо евро - рекао је Барозо и додао да је од изузетне  важности да читава Унија заједно покаже да евро не може да пропадне.

Лидери Француске и Њемачке поручили су да неће отићи данас са самита без постигнутог договора. Никола Саркози и Aнгела Меркел желе измјену европских споразума и увођење казни за земље еврозоне које премаше предвиђени дефицит.

Подршку им даје амерички министар финансија Тимоти Гајтнер, који борави у Паризу.

- Веома је важно да Европа успије. Треба да постоји довољно јак заштитни зид који ће спријечити ширење кризе. Вјерујем да ће им то поћи за руком - каже Гајтнер.

Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј сматра да је спасавање евра могуће и без новог споразума и залаже се и за постизање договора о емитовању еврообвезница.

Британски премијер Дејвид Камерон, међутим, тражи гаранције уколико дође до промјене европског уговора. Камерон каже да ће, уколико чланице ЕУ желе да користе европске институције за спас евра, Британија инсистирати на мјерама заштите.

Ипак, предсједник Савјета министара финансија ЕУ и премијер Луксембурга Жан-Клод Јункер рекао је да се нада да Британија неће стајати на путу поузданог рјешења за дужничку кризу у еврозони.

- Не желим да Велика Британија добије читаве странице на којима пише да она неће радити оно што остале земље морају да раде. Нећу то да прихватим - нагласио је он.

Доказ британске сумњичавости је и то што се већина острвљана клади да ће евро нестати до краја идуће године. Опкладе падају и на прву земљу која ће напустити зону евра - а фаворит је Грчка.

Италијански премијер Марио Монти каже да се његова земља плаши да не доживи судбину Грчке.

Словенију ће на самиту ЕУ заступати одлазећи премијер Борут Пахор чији се погледи на јачање фискалне дисциплине у еврозони разликују од мандатара за састав нове владе Зорана Јанковића, пишу словенски медији.

Пахор истиче да стање у којем 17 држава еврозоне има 17 различитих фискалних политика није одрживо и да за останак у "чврстој језгри" еврогрупе треба учинити све.

Макроекономист Јоже Менцингер који је учествовао у изради изборног програма Зорана Јанковића, врло је критичан према њемачко-француском приједлогу о новим заједничким буџетским правилима за чланице еврозоне.

Централне банке

Поједине централне банке европских земаља су већ почеле са припремама екстремних планова за случај да зону евра напусти једна или више земаља, па чак и за потпун распад валутне уније.

Централна банка Ирске, на примјер, разматра којим средствима би се у случају потребе припремило штампање већих количина новчаница, пише  "Волстрит џурнал" позивајући се на информисане изворе.

Национална банка Швајцарске испитује могућности за одбацивање везивања курса швајцарског франка за европску валуту, а сличне кораке планирају централна банка БиХ и Литваније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана