Дампинг користила четири осигурања

Жељка Кокот
Дампинг користила четири осигурања

Бањалука - Удружење осигуравајућих друштава РС изрекло је јавне опомене осигуравајућим друштвима "Дунав", "Гарант", "Уника" и "Еурохерц" због сумње да су велики раст премије од ауто-одговорности остварили захваљујући дампиншким цијенама.

На сједници Удружења осигуравајућих друштава РС одржаној јуче у Привредној комори РС сумирана је година на измаку и анализирани ефекти Закона о обавезном осигурању у саобраћају који је усвојен почетком октобра. Кључне одредбе закона односе се на дефинисање јединствене тарифе којих се морају придржавати сва осигуравајућа друштва која послују у РС, а анализом је утврђено да поједина нису поштовала утврђене цјеновнике.

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава РС Миломир Дурмић каже да су јавно прозвана друштва остварила енормни раст премијског прихода у области осигурања од ауто-одговорности. Сумње је подгријала чињеница да су те осигуравајуће куће у претходном периоду добила епитет оних који ремете тржиште.

- Не тврдим да су ова друштва примјењивала дампиншке цијене, али није логично да за три мјесеца број продатих полиса буде повећан за 3.000. Непоштовање прописаних тарифа може изазвати потпуно урушавање тржишта осигурања, а најдебљи крај би могли извући осигураници јер им у том случају неће бити исплаћена одштета - каже Дурмић.

Сумирањем резултата рада 23 осигуравајућа друштава која послују на тржишту РС закључено је да се мало тога промијенило у години на измаку. Тржиште осигурања РС и даље је у друштву неразвијених јер је култура осигурања још на ниском нивоу.

- Продаја животних осигурања још је слабо заступљена иако је у првих 11 мјесеци ове године остварен раст премијског прихода од око 27 милиона или 14 одсто у односу на исти период лани када је износила око 23 милиона КМ - каже Дурмић.

Осигуравајућа друштва са сједиштем у РС и филијале из ФБиХ исплатили су у првих 11 мјесеци ове године 73,8 милиона КМ одштете у области неживотних осигурања док је у истом периоду лани исплаћено 70,5 милиона. На име одштете у сектору животних осигурања исплаћено је седам милиона, док су у истом периоду прошле године исплаћена 4,4 милиона КМ. Посматрано кумулативно исплаћено је седам одсто више одштетних захтјева у односу на исти прошлогодишњи период.

Докапитализација

Четири осигуравајућа друштва су ове године обавила докапитализацију чиме су ријешили проблем са попуном капиталних и техничких резерви. Капитал су ојачали "Гарант", "Дунав", "Крајина" и "Бобар осигурање".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана