Дамјан Давидовић, нови предсједник Подручне привредне коморе Бањалука: Вратићемо привреднике које је комора разочарала

Маријана Миљић
Дамјан Давидовић, нови предсједник Подручне привредне коморе Бањалука: Вратићемо привреднике које је комора разочарала

Сваки привредник имаће мјесто под нашим кровом. На основу њихових приједлога саставићемо листу захтјева и упутити их законодавној и извршној власти како бисмо поправили пословни амбијент у Српској, рекао је нови предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Дамјан Давидовић.

* ГЛАС: Када преузимате позицију предсједника Подручне привредне коморе Бањалука на коју сте изабрани у понедјељак?

ДАВИДОВИЋ: Одржао сам већ састанак са досадашњим предсједником Гораном Рачићем на којем смо дефинисали која документа и активности треба урадити да бисмо обавили примопредају дужности. Највјероватније ћу већ данас преузети управљање комором и одмах почињемо са радом.

* ГЛАС: Шта сте поставили као приоритете на чијој реализацији ћете радити након преузимања дужности?

ДАВИДОВИЋ: Приоритет мог тима биће да комору вратимо привредницима, јер је већ дуже вријеме присутан тренд осипања интересовања фирми за њен рад. Настојаћемо да то прекинемо како бисмо тиме зауставили и негативне перцепције које су се појавиле у јавности. Радићемо на подизању угледа коморе и настојати да се сви органи и службе активније укључе у уклањање препрека које нас ометају на путу стварања бољих привредних активности.

* ГЛАС: Како оцјењујете досадашњи рад Подручне привредне коморе Бањалука?

ДАВИДОВИЋ: Већ дуги низ година са руководећих позиција великих трговачких предузећа покушавао сам да иницирам одређене измјене закона како бисмо поправили привредни амбијент. Међутим, врло често сам био у ситуацији да моји и ставови других привредника у бањалучкој комори нису заступани како треба и реализовани до краја. Суштина свега је да увијек може боље и да са свим ставовима треба да идемо до краја.

* ГЛАС: Шта планирате да урадите с циљем поправљања пословног амбијента у РС?

ДАВИДОВИЋ: Сагледаћемо све приједлоге привредника на основу којих ћемо формулисати јасне захтјеве које ћемо упутити органима законодавне и извршне власти у Српској. На тај начин гледаћемо да остваримо што снажнију сарадњу са Владом и свим другим институцијама како бисмо поправили пословни амбијент у Српској и промијенили однос према привреди. Увјерен сам да то можемо урадити.

* ГЛАС: Како оцјењујете тренутно стање у привреди Српске?

ДАВИДОВИЋ: Привредни токови су још успорени под утицајем економске кризе. Ми ћемо покушати да привучемо привреднике како би се укључили у дјеловање коморе и да заједничким снагама направимо бољи привредни амбијент. Морамо мијењати законска и подзаконска рјешења која нас оптерећују и стварају препреке за раст привреде.

* ГЛАС: Који су највећи проблеми са којима се сусрећу привредници у РС?

ДАВИДОВИЋ: Један од горућих проблема су високи намети због чега ћемо настојати да кроз средњорочне планове презентујемо надлежнима ефекте смањења оптерећења. Велики проблем привредницима ствара и нејасна законска регулатива. Један од примјера је да је разним инспекцијским службама стављено на вољу да тумаче поједине одредбе закона. Нејасан законски оквир спречава и веће инвестиције. Настојаћемо да створимо оквир пословања који се неће тако брзо мијењати и тиме створити основну сигурност за инвестирање и развој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана