Дачић: Држим Бајдена за реч

Aгенције
Дачић: Држим Бајдена за реч

Београд -- Премијер Србије Ивица Дачић поручио је да Србија треба себе да уреди како би стала на ноге, а да ће када таква стигне у ЕУ бити "магнет за инвестиције".

Говорећи на отварању 13. српског економског самита, истакао је да се мора да зауставити негативна спиралу.

"Нисам против задуживања, ако ће то покренути ствари. Али овде ни инфраструктурни пројекти нису покренули економију. Видимо да нешто ту не ваља, а ако то сви видимо, морамо нешто да мењамо. И страни и домаћи инвеститори", рекао је Дачић.

Премијер је навео да је неопходно "прећи са папира на пројекте", односно да се не потписују нови меморандуми док се неки не остваре.

Он је истакао да је Србија и сада добра за инвестиције, јер је стабилна, има добре односе са свима и не пријети јој дестабилизација.

"Не прети нам дестабилизација - ни економска, ни политичка, ни безбедносна. Имамо три задатка: улазак у ЕУ, прављење нове позиције Србије у свету и економију", рекао је Дачић.

Премијер Србије је навео да се влада суочила са многим тешким питањима на које није било лако дати одговор, а међу њима су Косово, брзина и могућност придруживање ЕУ, као и тежина и дубина економске кризе.

"Могли смо да оставимо то некој следећој влади, али Србија нема времена за одлагање. Залагање за почетак преговора са ЕУ је важно како за Србију, тако и за регион и то цела Европа треба да подржи. Односи на Балкану никада нису били бољи. Ова влада је стала иза жеље да се Србија постави на здраве ноге", рекао је Дачић.

Да више не пропуштамо прилике

На Економском самиту учествује и министар привреде Србије Саша Радуловић који је најавио да ће у петак одржати конференцију Рестарт на којој ће бити изнијети сви подаци везани за јавна предузећа и презентоване све "личне карте" тих предузећа које су досад прикупљене.

"Никада нисмо пропустили прилику да пропустимо прилику. Надам се да више неће бити тако. Да би се променило стање, прво мора да се промени држава. То не одговара неким људима", рекао је Радуловић.

"Новац пореских обвезника се трошио без контроле. Нама треба здрава држава и здрава економија базирана на профиту. За то су нам потребне реформске мере, решавање проблема јавних предузећа, предузећа у реструктурирању, промена Закона о раду и Закона о планирању и изградњи", поручио је министар.

Према његовим ријечима, Свјетска банка је процијенила да Србију издвајања за предузећа у реструктурирању коштају 750 милиона долара годишње, те да зато то мора да престане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана