Да се новац усмјери у нова радна мјеста

Глас Српске
Да се новац усмјери у нова радна мјеста

СAРAЈЕВО - Без обзира на чињеницу да БиХ трпи посљедице глобалне рецесије, инвестирање у БиХ и стварање радних мјеста овдје је немјерљиво једноставније него што је било прије деценију, и иако се чини да се босанскохерцеговачки политичари врте укруг, можемо радити на томе да усмјеравамо новац у отварање радних мјеста у градовима и селима широм БиХ.

Рекао је ово високи представник и специјални представник ЕУ у БиХ Валентин Инцко у петак у Сарајеву, у свом обраћању предузетницима на ручку који је организовала Aмеричка привредна комора. Он је казао да и у периоду пуном политичких турбуленција, законодавци у БиХ могу предузети разумне кораке којима ће побољшати живот грађана.

- У протеклим данима подсјетио сам политичко руководство БиХ да је током овог турбулентног периода десетине хиљада људи остало без посла - рекао је Инцко.

Он је додао да је, без обзира на препирке и евидентну неефикасност влада, парламената и бирократије, стварни напредак ипак остварен у настојањима да се економија у БиХ учини ефикаснијом, како би боље задовољила потребе грађана.

Инцко је поново позвао на брзо доношење закона о облигацијама БиХ и модернизацију система банкарске супервизије, иницијативе која ће, како каже, "побољшати пословно окружење у БиХ и то не на неки неодређен, поступан начин, већ веома осјетно и брзо".

- Оне ће помоћи да се напуне yепови милиона грађана и помоћи ће им да донесу храну на милионе трпеза - казао је Инцко.

Он је рекао да не сматра да предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић, премијер Мујезиновић или премијер Додик желе да их се види као особе које су препрека побољшању животног стандарда грађана БиХ.

- На крају крајева, сваки од њих жели да га се види као лидера који је унаприједио стандард грађана, а не уназадио - нагласио је Инцко.

Инцко је позвао Министарство спољних послова, Министарство спољне трговине и економских односа, Aгенцију за промоцију страних улагања и општине да ефикасније координишу своје активности, како би свака амбасада БиХ имала најновије информације о свакој прилици за улагање у свакој општини. Он је нагласио да је то "кључни пут за повезивање средина у цијелој земљи са међународним инвестицијама које ће донијети нова радна мјеста на терену".

Позајмице

Инцко је рекао да усљед глобалне рецесије фирме више не могу да се извлаче из тешкоћа позајмицама, већ морају смислити како ће се извући. Он сматра да се предузећа у БиХ морају представити у контексту њихових регионалних продајних капацитета, регионалних мрежа и регионалног знања, с обзиром на то да је инвестирање у БиХ мудар начин инвестирања у југоисточну Европу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана