Да нема “Фијата”, привреда Србије би била пред колапсом

Блиц
Да нема “Фијата”, привреда Србије би била пред колапсом

Београд, Брисел - Упркос низу негативних трендова, привреда Србије се “одржава на ногама” захваљујући драматичном порасту извоза након отварања Фијатове фабрике у Крагујевцу, оцјењује Европска комисија у најновијем извјештају о економским токовима 2013., преноси "Блиц".

- Привредна активност у Србији је драстично опала током прошле године, прије свега због слабе потражње на домаћем тржишту - констатовали су експерти ЕК у кварталном извјештају, али су предвидјели стабилизацију и лагани опоравак крајем ове и почетком сљедеће године.

Основ за ову прогнозу је отварање Фијатовог погона у Крагујевцу, захваљујући чему је извоз (мјерен у еврима) у првим мјесецима 2013. скочио чак 30 одсто, што је допринијело смањењу неравнотеже између увоза и извоза, оцијенили су експерти у извјештају који обухвата чланице ЕУ и земље кандидате.

Поред тога, очекује се и знатно повољнија сезона за српску пољопривреду, која је прошле године била погођена тешком сушом и неочекивано оштром зимом.

Бруто друштвени производ Србије, који је 2012. опао за 1,7 одсто, ове године би требало да порасте за исти проценат, док би у сљедећој години могао да достигне 1,9 одсто, предвиђају експерти ЕК.

Као један од највећих проблема српске привреде наводи се незапосленост, чија стопа већ неколико година непрекидно расте, а могућ је и њен даљи раст ако Влада крене у структурне реформе скупих и неефикасних предузећа у државном и јавном власништву, додаје се даље.

С друге стране, одлагање ових реформи највјероватније би довело до раста буџетског дефицита који би онда морао да се покрива новим кредитима из иностранства, упозорили су стручњаци ЕУ.

Према њиховој процјени, мјере за фискалну консолидацију усвојене прошле јесени неће моћи да смање дефицит, за који се очекује да ће до краја године достићи 4,5 одсто БДП, што је један проценат више од планираног.

Пун текст извјештаја Директората за економске и финансијске послове ЕУ објављен је на сајту Европске комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана