Да ли знате колико вас кошта минус на текућем рачуну?

GS
Foto: X.com

Минуси по текућем рачуну се одобравају на основу редовних мјесечних примања, најчешће зависе од висине мјесечне зараде.

Зависно од пакета које нуде банке, могуће су и варијанте дозвољеног прекорачења у висини двије, три, па и шест плата.

Ово је дефинитивно најскупљи вид кредитирања грађана, те је неопходно да ако га користите, чините то са великом опрезношћу и са добрим познавањем трошкова оваквог начина кредитирања.

Већина банака одобрава минусе по текућем рачуну “по аутоматизму”, након прве примљене плате, а не наплаћују једнократну накнаду за одобрење дозвољеног прекорачења. Ово је једна од ставки на које је потребно обратити пажњу, посебно на њену цијену, ако је банка примјењује.

Прво питање које треба поставити службеницима банке је да ли се плаћа накнада за одобравање дозвољеног минуса.

Дозвољени минус се обично одобрава у временском периоду од максимално 12 мјесеци. Након истека одобреног минуса у том временском периоду, клијент банке је дужан да обезбиједи позитиван салдо на рачуну бар један дан, како би остварио право на обнову овог вида кредитирања у истом временском периоду.

Такође, детаљно се распитајте у својој банци о ефективној каматној стопи на коришћење минуса по текућем рачуну и не устручавајте се да промијените банку уколико је ефективна каматна стопа за коришћење минуса нижа у другим банкама.

Имајте у виду да се камата на коришћени дозвољени минус обрачунава на дневном нивоу и да вам је у интересу да што краће користите минус. Сваки свој приход користите за покривање искоришћеног дозвољеног минуса, јер ћете значајно смањити трошкове камате.

Трудите се да никада не користите максимално одобрени износ дозвољеног минуса. Врло лако се може десити да при мјесечном обрачуну камате немате довољно средстава да бар дјелимично покријете искоришћени минус. У том случају улазите у такозвани “недозвољени минус”, који са собом вуче ефективне каматне стопе и преко 100 одсто на годишњем нивоу. Ако уђете у зону недозвољеног минуса, може се десити да вам банка у тренутку када треба обновити право на дозвољени минус, исти не одобри.

Када и како користити дозвољени минус?

Дозвољени минус по текућем рачуну користите само када вам је то заиста неопходно. Никада дозвољени минус немојте користити као дугорочни вид кредитирања. Он служи премошћавању краткотрајном недостатку новца (неколико дана). У том смислу, врло је користан у случајевима када касни исплата зараде, код ванредних трошкова који се морају одмах платити и сл.

Врло је битно да обратите пажњу и на следеће: често ће вам службеници банке рећи или екран банкомата приказати „расположиво стање на рачуну”. Ово стање представља збир вашег позитивног стања на рачуну и дозвољеног минуса. Због тога водите рачуна да не уђете у дозвољени минус мислећи да само трошите позитиван салдо вашег рачуна.

Никако не заборавите, када год сте у могућности, да својим приходима подмирите дјелимично или у потпуности искоришћени дозвољени минус, како бисте плаћали што нижу камату за коришћење истог. Камата се обрачунава дневно.

Предности дозвољеног минуса над осталим врстама кредитирања

За разлику од класичних кредита, ово је динамични модел кредитирања. Он је увијек расположив и увијек га је могуће подмирити, без накнада пријевремених отплата и посебних процедура одобравања.

У односу на кредитне и платне картице, минус по текућем рачуну вас не обавезује да сваког мјесеца исплатите дио дуга, али вас и не ограничава да не можете подмирити већи дио дуга од припадајућег за тај мјесец.

Код већине банака, минус по текућем рачуну сем камате нема додатних трошкова (као што су чланарина, израда и сл. код картица). У односу на све остале видове кредитирања, укључујући класичне кредите и картице, минус по текућем рачуну захтијева најмању административну процедуру како код активирања, тако и код укидања.

Опасности код коришћења минуса по текућем рачуну

Врло је битно да се распитате код неколико банака о цијени коришћења минуса по текућем рачуну и о пратећим накнадама банке. Разлике између појединих банака могу бити велике, тако да треба изабрати најбољу опцију за вас, без пренагљивања и журбе.

Прије избора банке у којој ћете користити дозвољено прекорачење, добро упоредите трошкове које ћете имати. Једна од највећих опасности код коришћења дозвољеног прекорачења је “константно коришћење минуса”.

Најважније је да знате да је ово вид кредитирања који се користи само у кратком периоду. Свако дуже коришћење минуса вас може пуно коштати.

Никада не улазите у дозвољени минус до горње границе. Овдје лежи опасност да уђете у зону недозвољеног минуса и плаћате дупло веће камате.

Ако нисте у могућности да измирите обавезе по дозвољеном минусу, размислите о узимању кредита за рефинансирање овакве врсте дугова. Камате код оваквих кредита су драстично ниже и понекад могу представљати најбоље рјешење, преноси Банкар.ме са портала Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана