Да ли су дошли црни дани Гаспрома?

РТС, Танјуг
Да ли су дошли црни дани Гаспрома?

Москва - Нето профит руског Гаспрома је у 2013. умањен за седам одсто, упркос већој продаји природног гаса на тржишту Европе, наводи се у саопштењу компаније.

Нето профит од 1,139 билиона рубаља (23 милијарди евра) је благо испод очекивања аналитичара, док је укупна продаја порасла за десет одсто на 5,25 билиона рубаља (105 милијарди евра), подстакнута снажном продајом природног гаса у Европи, додаје се у саопштењу компаније, а преноси Франс прес.

Међутим, обим продаје гаса бившим сојветским републикама, од којих је Украјина највеће тржиште, смањен је за 20 одсто на 420,3 милијарде рубаља.

Нето профит Гаспрома је потонуо другу годину заредом, послије 10-процентног пада из 2012. године, а због чега је руски енергетски гигант изгубио статус најпрофитабилније свјетске компаније.

Гаспром је уз то саопштио да би ширење западних санкција против Русије могло имати негативне посљедице по пословање Гаспрома и његове акције.

У финансијском извјештају Гаспрома се наводи и да ће цијеновна неслагања са Кијевом вјероватно имати за посљедицу прекид у извозу руског гаса до Европе преко гасовода који пролазе кроз територију Украјине, пренио је Ројтерс.

Како се додаје у саопштењу компаније, Гаспром и његово руководство нису погођени санкцијама САД и Европе које су наметнуте Русији због украјинске кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана