Да ли је почео свjетски валутни рат?

Танјуг
Да ли је почео свjетски валутни рат?

Париз - Јапан је, уочи састанка Групе 20 најразвијенијих земаља свијета (Г20), окарактерисан као зликовац у актуелној валутној драми.

Јапан је наиме оптужен за снижавање вриједности јена у циљу подршке својој успаваној економији.

Нова влада у Токију, са друге стране, одбацује тврдње да манипулише курсом јена и понавља мантру о повећању потрошње и агресивном монетарном лабављењу, све у циљу подстицања привреде након двије деценије спорог раста и дефлације, преноси агенција Франс прес.

Реторика владе је, међутим, у посљедњих неколико мјесеци довела до пада јена, што је разљутило неке европске званичнике, који су наговестили да би и они могли реаговати да укроте раст евра и заштите извознике.

Уз све гласније приче о глобалном валутном рату у ком земље обарају вредност својих валута да би оствариле извозне предности, група седам најбогатијих земаља света (Г7) упозорила је да би тржишне турбуленције угрозиле финансијску стабилност.

"Ми потврђујемо нашу дугорочну посвећеност девизним курсевима које одређују тржишта и консултоваћемо се по питању потеза на девизним тржиштима", наводи се у заједничкој изјави министара земаља Г7.

Чланице Г7, Британија, Француска, Њемачка, Италија, Јапан, САД и Канада, поручиле су да ће њихова фискална и монетарна политика и даље бити оријентисане ка испуњавању домаћих циљева помоћу домаћих инструмената, као и да неће мјењати девизне курсеве.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел је отворено критиковала политику Токија, а Француска је позвала на дебату и акцију да се заштити извоз еврозоне. Агресивно монетарно лабављење је приоритет јапанске владе, која је дошла на власт у децембру уз обећање да ће спасити привреду.

Јен је од средине новембра ослабио 17 одсто у односу на долар и 25 одсто у односу на евро, на 93 јена за долар односно 125 јена за евро. Курс је, међутим, и даље доста виши у односу на 2007, када је долар вриједео 123 јена, а евро 170 јена.

Недавно слабљење јапанске валуте одговара извозницима, који су се прошле године жалили да снажан јен подрива њихове финансије, у вријеме када покушавају да се опораве од катастрофе изазване земљотресом и цунамијем из марта 2011.

Јапанска валута је крајем 2011. достигла рекордну вредност од 75 јена за долар, чиме је смањена конкурентност јапанских извозника, као и њихови приходи. Токио је због снажног јена прошле године забиљежио рекордни трговински дефицит.

Слабији јен је, међутим, мач са двије оштрице, будући да поскупљује увоз и инвестиције у иностранству.

И Русија против валутних ратова

И Русија подржава став Групе седам најразвијенијих западних земаља (Г7) о недопустивости вођења валутних ратова помоћу драстичног снижавања курсева националних валута, изјавио је у Москви први замјеник предсједника руске центробанке Алексеј Уљукајев.

Он је оцијенио да повећање конкурентске способности националних економија путем снижавања валутних курсева може дати само краткорочне ефекте, док се на дужи рок не исплати.

"Много пута смо указали да у савременом глобалном и веома повезаном свету једностране мјере нису добре", казао је високи функционер руске централне банке, уз напомену да такви потези доводе и до контрамера, што се на крају може одразити негативно и на стопу глобалног економског раста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана