Да ли ће Јапан побједити дефлацију?

Танјуг
Да ли ће Јапан побједити дефлацију?

Токио - Са новим октобарским растом цијена, Јапан је на добром путу да побједи дефлацију.

Јапанска влада је саопштила да су потрошачке цијене, не укључујући прехрамбене производе и електричну енергију, у октобру су порасле за 0,3 одсто на годишњем нивоу, што је највећи раст у протеклих 15 година.

Цијене на мало, укључујући струју, али не и свјеже прехранбене производе, које је јапанцка банка узела за референтну вредност у борби против дефлације, порасле су за 0,9 одсто на годишњем нивоу пети мјесец заредом, пренио је Ројтерс.

Јапанска банка је прибјегла таквој мјери како би инфлацију повећала на два одсто, што велики број аналитичара, међутим, сматра превише амбициозним.

Посљедњи статистички подаци иду у прилог политици јапанског премијера Шинза Абеа, који се нада да ће захваљујући политици економске и монетарнерне подршке реформских мјера, успијети да прекине зачарани круг смањења инвестиција и пада потрошње који траје већ двије деценије.

Међутим, охрабрујући инфлаторни подаци за сада су резултат поскупљења увозне робе услијед пада вриједности националне валуте јена. Цијена електричне енергије, која се на велико увози због престанка рада јапанских нуклерних електрана, највише је утицала на раст инфлације.

На унутрашњем плану, економски опоравак је још увијек нестабилан, уколико се узму у обзир остали статистички подаци, као што је индустријска производња.

Индустријска производња је у октобру порасла само 0,5 одсто, послије септембарског повећања од 1,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана