Чврста нафтна веза Русије и Кине

Танјуг
Чврста нафтна веза Русије и Кине

Русија и Кина су потписале споразум који предвиђа да ће Русија у сљедећих 10 година снабдијевати Кину са додатних 10 милиона тона сирове нафте годишње.

Руски премијер Дмитри Медведев који борави у дводневној посјети Кини рекао је да је та количина нафте вриједна 85 милијарди долара.

“Ми ћемо снабдијевати Кину са додатних 10 милиона тона сирове нафте сваке године, што ће обављати највећа руска нафтна компанија Роснефт. То значи 100 милиона тона у наредних 10 година, вриједних 85 милијарди америчких долара”, рекао је Медведев током интернет разговора са кинеским грађанима, путем званичног интернет портала кинеске агенције Синхуа.

“То је велика количина новца за било коју земљу, чак и за Кину. То свједочи о чињеници да смо достигли виши и потпуно нов ниво сарадње”, додао је Медведев.

На другој страни, предсједник Привредне коморе за увоз и извоз Кине Џан Иујин рекао је да Кина намјерава да повећа обим инвестиција у Русију на 12 милијарди долара до 2020. године.

Он је, на 18. редовном састанку шефова влада Русије и Кине на кинеско-руском економском форуму у Пекингу, прецизирао да је садашњи обим кинеских улагања у руску привреду само око 3,5 милијарди долара.

Џан Иујин је додао да Кина жели да улаже у развој инфраструктуре Русије, стамбени сектор, рударство и производњу високотехнолошке опреме, пренио је Итар тас.

Кина очекује да одржи годишњи темпо раста трговине са Русијом на нивоу изнад 4,5 одсто, рекао је Џан Јуицин. Он је, међутим, указао да је од почетка ове године обим трговинске размјене двије земље опао за 0,5 одсто, у поређењу са истим периодом лане и износио је 58,7 милијарди долара.

Предсједник кинеске Привредне коморе нагласио је да су лидери двије земље поставили циљ да се годишњи обим трговине повећа на 100 милијарди долара до 2015, а на 200 милијарди долара до 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана