Цвјета рад на црно

Агенције
Цвјета рад на црно

Бeч - У Аустрији је рад на црно значајан извор додатних прихода за многе грађане, процјењују експерти.

Економиста Фридрих Шнајдер сматра да око милион људи у Аустрији редовно ради на црно, а то су претежно особе пријављене на бироу рада, пријевремени пензионери и странци без дозволе за рад.

Он је процијенио да се радом на црно укупно остварује око 20 милијарди евра, преносе агенције.

Највећи дио становништва нема ништа против рада на црно и не постоји свијест да се ради о илегалној активности. Наиме, рад на црно је на врху прихваћених прекршаја, јер 44 одсто Аустријанаца нема негативно мишљење о томе, а за 31 одсто је сасвим нормално да раде на црно.

Највећи губитник због ове врсте сиве економије је држава, којој на тај начин годишње у касу, на основу разних доприноса, не улази просјечно 2,5 милијарди евра.

Када је ријеч о губицима на основу пореза, Шнајдер сматра да је губитак много мањи пошто се новац зарађен радом на црно троши у легалну привреду.

Према актуелној студији најчешће се користе услуге радника на црно код реновирања станова, затим поправке аутомобила, изградње куће, кућних послова и слично. Такође је у порасту и рад на црно у области његе старијих лица.

У Аустрији највише на црно раде Бечлије, а слиједе становници Доње и Горње Аустрије.

Шнајдер указује на то да је рад на црно мач са две оштрице. Наиме, држава губи због неплаћања доприноса, али истовремено рад на црно оживљава веће дијелове привреде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана