Цвјета продаја монтажних кућа

Nezavisne.com
Цвјета продаја монтажних кућа

Бањалука - Након поплава које су опустошиле насеља, покренуле клизишта широм БиХ и оставиле мноштво људи без крова над главом, потражња за монтажним кућама у БиХ скочила је за 60 одсто, тврде произвођачи ових стамбених објеката.

И грађани угрожени у поплавама признају да је монтажна кућа добро рјешење, јер ју је могуће подићи за два мјесеца, за разлику од зидане.

Породица Јовић из Добоја, којој је у поплави уништена трошна кућа, већ се распитивала о цијени и условима које нуде произвођачи.

"И прије ове катастрофе планирали смо реновирати стару кућу, али када је вода наишла све је уништила, тако да нема смисла градити нову на мјесту гдје би за који мјесец или годину опет могла бити поплава. Имам неки плац у предграђу, до којег вода није дошла, па ћемо ту градити нови дом, овог пута монтажни", наводи Драган Јовић.

Да је интересовање за монтажне куће велико, потврђује и Драган Берић, власник бањалучког предузећа Монтажне куће "Берић".

"Ових дана доста људи зове и распитује се о монтажним кућама које ће поставити као резервне, на некој локацији која не може да буде поплављена, јер, како су ми рекли, гдје вода дође једном, доћи ће опет", наводи он.

Истиче да највеће интересовање влада за мањим кућама, од 50 или 60 квадрата, које су у сивој фази, односно у којима нису извршени завршни радови у унутрашњости, а чија се цијена креће од 250 КМ по квадратном метру.

"Пуно је оних који имају властите мајсторе који ће им урадити керамику и кречење по нижој цијени", додаје он.

Према његовим ријечима, упркос великим бујицама, ниједна њихова монтажна кућа није макнута с мјеста нити је испуцала. Са друге стране, како тврди, ове куће се пуно брже исушују.

Произвођачи кажу да највеће интересовање влада за мањим кућама, од 50 или 60 квадрата

"Најбољи начин исушивања монтажних кућа, а да се при томе не оштете, јесте да се у доњем дијелу зида избуши рупа од 68 милиметара, те извади мокра вуна. Затим се укључи машина за исушивање и за 48 сати кућа је већ усељива", објашњава Берић.

Миле Пераћ, заступник бијељинског "Steco центра" за бањалучку регију, каже да је заинтересованост за куповину монтажних кућа у протеклих мјесец дана јако порасла.

Свакодневно се, каже, мноштво људи распитује о њиховом квалитету и условима куповине, тако да већ имају 30 наруџби, највише с подручја Добоја.

"Протеклих година већином су куповане монтажне куће као викендице, али сада се људи одлучују за монтажне куће у којима ће живјети. Људи су се на туђим примјерима увјерили да је живот у монтажним кућама потпуно исти као и у кућама које се граде, те да уз то што су јефтиније имају и неке друге погодности", додаје Пераћ.

Из предузећа за производњу монтажних кућа "Промо" из Доњег Вакуфа поручују да и они имају пуне руке посла. 

"Поплаве су присилиле људе да траже најбрже и најбоље рјешење. Зашто би чекали годину дана, када за два мјесеца могу добити одличан стамбени објекат", наводи Тарик Сејфић, шеф комерцијалног сектора ове фирме.

Отпорније на земљотрес

Драган Чампар, архитекта, каже да се квалитет монтажних кућа годинама побољшава у толикој мјери да је у дањашње вријеме тешко разликовати монтажну од традиционално изграђене.

"Ове куће имају изузетну топлотну изолацију и отпорније су на земљотрес јер су доста лаганије", објашњава он.

Са друге стране, каже, низак степен квалитета са аспекта звука и влаге није јој обезбиједио завидно мјесто код нас, мада, како додаје, ни цијене нису толико повољне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана