Цвјета бизнис са отпадом

Јасна Драгојевић
Цвјета бизнис са отпадом

Бањалука - Фирме у РС које се баве откупом секундарних сировина ове године биљеже боље резултате у односу на 2015, а највише откупљују папир, картон, метале, док је посао са стаклом неисплатив.

  У овим предузећима истичу да је проблем што међу привредницима и грађанима још није заживјело раздвајање отпада, због чега се посао свео на мали број секундарних сировина. У оператеру који врши прикупљање сировина "Еуро бета" из Бањалуке кажу да због тога треба још радити на едукацији грађана.

- Док се у иностранству откупљује и прерађује уље из ресторана, код нас не разврставамо ни основни отпад. Прво би требало да кренемо од индустријских дворишта, па тек онда идемо на домаћинства и посебно на едукацију младих. Ни недавно постављена еколошка острва за раздвајање отпада у заштићеном подручју Универзитетски град у Бањалуци нису испунила очекивања, јер су у првих седам дана контејнери пуњени комуналним отпадом који уопште није раздвојен - рекао је Момчило Антонић из "Еуро бете" и додао да треба још времена и да заживи откуп стакла, јер је неисплатив, а као рјешење предлаже да сакупљачи те сировине буду субвенционисани.

Цијене сировина варијају у зависности од количине, а у просјеку за килограм папира се може добити десет, најлона 30, а жељеза 25 фенинга. За килограм алуминијума откупљивачи плаћају око двије, а бакра седам до осам КМ. У предузећу "Секундарац" из Градишке, које се бави прикупљањем, прерадом и продајом секундарних сировина, прије свега, жељеза, кажу да цијене варирају на дневном нивоу.

- Код жељеза постоји осам класа и од тога зависи и цијена. Осим тога, све зависи и од цијена метала на берзама - каже Срето Карана из "Секундарца" и додаје да годишње прикупе око 2.000 тона сировина.

Откупом папира, стреч фолије и ПЕТ амбалаже бави се предузеће "Гранд-промет" у којем кажу да су ове године откупили 5.000 тона отпада и премашили прошлогодишњу количину.

- Највише откупљујемо амбалажни картон - каже директорица "Гранд-промета" Гордана Врховац и додаје да сировине извозе на прераду у Хрватску, Аустрију, Словенију и Србију.

Огласи

Огласи за откуп секундарних сировина, од папира до старих акулуматора и рачунара, преплавили су интернет.

Ипак, они који продају секундарне сировине углавном посјећују добро позната стоваришта знајући да је ту сигуран откуп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана