Цвјећар у стечају

Марина Чигоја
Цвјећар у стечају

Бањалука - Окружни привредни суд Бањалука отворио је стечај у предузећу "Цвјећар" чији је највећи акционар бањалучки бизнисмен Јован Видовић.

Суд је стечај покренуо на основу захтјева неколицине радника који су проглашени технолошким вишком, а према којима "Цвјећар" има неизмирене обавезе.

За стечајног управника именован је Милан Латинчић, који је рекао да ово предузеће не ради и не остварује приходе већ дуже од двије године, те да је тренутно у предузећу запослен само један радник, односно директор.

Предузеће је у 2008. години остварило 124.047 марака прихода, у 2009. они су били десет пута мањи, док у 2010. и прошле године није имало остварених прихода.

- Укупни расходи у овом четворогодишњем периоду су били далеко већи, тако да је предузеће у том периоду остварило губитак од 1,47 милиона марака. Укупни губици су покривани капиталом због чега је предузеће већ у 2010. и 2011. години остало без средстава односно капитал му је нула - рекао је Латинчић.

Укупне обавезе предузећа износе 61.528 марака, док имовину предузећа чине потраживања од купаца у земљи и износе 1.663 КМ.

- Према књиговодственом стању, обавезе предузећа су 61.528 КМ, међутим, повјериоци тек треба да пријаве своја потраживања која најчешће буду већа него што је то наведено у књиговодству - казао је Латинчић и додао да су рачуни предузећа блокирани.

Правни заступник бивших радника "Цвјећара" Јагода Звонар истакла је да обавезе према радницима износе око 48.000 без затезних законских камата.

- Ријеч је о осам радника који су проглашени технолошким вишком. Предузеће је раније запошљавало више од 100 радника, а од 2004. кренули су да их проглашавају технолошким вишком - казала је Звонарева.

Aгонија "Цвјећара" започела је послије приватизације, када је до највећег броја акција дошао Видовић и њему блиски људи.

На само неколико километара од центра Бањалуке, "Цвјећар" је имао око 11 хектара земљишта, које је под нејасним околностима прешло у власништво бањалучког бизнисмена Видовића.

Комисија за ревизију приватизације РС утврдила је да је било незаконитости приликом приватизације "Цвјећара".

Медији су раније писали да је Видовић је у катастру сву земљу "Цвјећара" уписао на своје име. Пореска управа процијенила је да земљиште на тој локацији кошта 50 КМ по метру квадратном, што значи да би његова вриједност требало да износи око пет милиона КМ.

Рочиште

У рјешењу о отварању стечаја наводи се да ће рочиште повјерилаца, на којем ће бити испитане пријаве потраживања, бити одржано 3. децембра у згради Окружног привредног суда у Бањалуци

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана