Цвијановић: Влада Српске за развој сарадње привредних комора

СРНА
Цвијановић: Влада Српске за развој сарадње привредних комора

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бечу да је Влада Српске чврсто опредијељена да помогне привредним коморама Републике Српске и Аустрије да даље развијају међусобну сарадњу, али и свим пословним инцијативама појединачно.

Предводећи привредну делегацију из Републике Српске на пословном форуму "Бизнис ту бизнис", који је данас одржан у Бечу, Цвијановићева је поручила привредницима из Аустрије да су добродошли у Републику Српску и истакла да има простора за даље унапређење привредне сарадње.

Премијер Српске упознала је аустријске привреднике са успјешним пословањем неколико аустријских инвеститора у Републици Српској и поручила да је Српска добро мјесто за улагање, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

"Имала сам прилику да обавијестим присутне о реформама које се односе на жгиљотину прописаж и пословну регистрацију. Такође, најавила сам и неке конкретне мјере које смо ставили у економску политику за 2014. годину, а за које цијенимо да ће представљати значајна растерећења у привреди", рекла Цвијановићева и захвалила се привредницима из Аустрије који већ послују у Републици Српској, те свима који су помогли организацију данашњег пословног форума.

Она је истакла да у Републици Српској дуги низ година није дошло до повећања пореских стопа, нити је дошло до увођења нових специфичних кризних пореза који су присутни у региону, те навела да и цијене електричне енергије погодују инвеститорима.

У оквиру радне посјете Бечу, Цвијановићева се састала са потпредсједником Привредне коморе Аустрије Рихардом Шенцом, који је истакао да Република Српска има веома повољан географски положај, школоване људе, и друге потенцијале, што значајно доприноси могућностима даљег унапређења привредне сарадње.

Шенц је истакао да су у претходном времену учињене значајне промјене и направљени позитивни помаци који олакшавају пословање и инвестирање у Републици Српској.

Он је указао да на данашњем привредном форуму учествује велика привредна делегација Републике Српске и истакао да одржавање овог скупа представља корак напријед у развијању привредне сарадње између привредника из Аустрије и Српске.

На пословном форуму у Бечу учествовало је 25 компанија из Републике Српске из области грађевинарства, металске индустрије, пољопривреде, прехрамбене индустрије, трговине и услужне дјелатности.

У оквиру Форума одржани су и билатерални састанци представника компанија из Републике Српске са партнерима у Бечу.

Организацију данашњег форума у Бечу помогло је Представништво Републике Српске у Бечу, а дио помоћи пружила је и Привредна комора Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана