Цвијановић: У опозицији нема стварне политичке снаге

Aгенције
Цвијановић: У опозицији нема стварне политичке снаге

Сарајево - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да не види било кога у опозицији ко може да представља стварну политичку снагу на наредним општим изборима.

"То су људи који су били у власти и имали прилику. Опозиција се уједињавала и прије и ствар је политичке методе да ли излазите сами или коалиционо на изборе", рекла је Цвијановићева.

Она је за БХ радио један рекла да код неких политичких странака не види промјену зато што их представљају људи који су "сједили у другом реду, а сада су се пребацили у први ред и покушавају да кажу да су другачији у односу на своје претходнике и да су модернизовали странку".

Цвијановићева очекује да ће 2014. година бити тешка, али да ће Република Српска имати узлазну путању.

"Иако ће бити компликација због предизборне кампање и избора, сигурна сам да ће Влада Републике Српске обављати неометано своје дневне оперативне и политичке послове", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Влада Српске биће спремна да реагује на сваку изречену лаж када су у питању њене политике.

"Све што је досада долазило као критика упућено је мени лично. Не сјећам се да је неко критиковао одлуку или мјеру коју смо донијели, већ су критиковали мене као појединца. Дакле одлуке су добре", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је задовољна својим досадашњим резултатима рада, али да зна да може и треба бити боље.

"Имали смо сложене околности које су наслијеђене, требали смо интервенисати и доносити тешке одлуке и намицати средства", закључила је Цвијановићева.

Српска није презадужена

Када је ријеч о критикама опозиције, Цвијановићева је указала на чињеницу да, уколико се погледа структура и систем задуживања, то показује да су управо странке које су сада опозиција док су били на власти повећале задуженост Српске за 1,4 милијарде, док се актуелна власт задужила за 660 милиона КМ.

"Бројке су те које показују како стоје ствари. Погледајте земље окружења, па ћете да видите да смо ми ту по питању нивоа задужености боље позиционирани од многих земаља, па чак и неких које су сада чланице ЕУ, а налазе се у нашој непосредној близини", рекла је Цвијановићева за БХ Радио 1.

Цвијановићева је нагласила да је приоритет да се настави са редовним извршавањима буџетских обавезе и серисирањем дуга.

"Неке ствари ћемо сервисирати крајем јануара или чак првих седмица фебруара. Једноставно плате од децембра долазе на исплату крајем јануара, али и одређена друга социјална давања, јер је то тако структурисано", појаснила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Влада Српске, захваљујући одређеним уштедама и прерасподјелама, успјела испословати враћање раније умањених плата буџетских корисника за пет одсто, те да је као циљ у наредном периоду остало да се врати још пет одсто када се за то стекну услови током 2014. године.

"Оно што је важно и што се није дешавало раније, односно читав низ година, а је повећање пензија. На почетку 2013. године имали повећање од 1,6 одсто, потом донијели одлуку у септембру за додатних 3,5 одсто и сада од јануара два одсто. Када се упореди јануар 2013. године и 2014. године, укупно повећање пензија износи 7,3 одсто", рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је истакла да то није довољно и не значи драстичан напредак у материјалном статусу, али показује добру вољу Владе да у 12 мјесеци подигне пензије за 7,3 одсто.

Цвијановићева је најавила током 2014. године повећање и одређеним борачким категоријама, односно породичних и личних инвалиднина за пет одсто.

Она указала да су земље у окружењу због посљедица кризе уводили мјере попут пореза солидарности, кризни порез и додатни порез на имовину.
Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић одбацила је тврдњу да је Српска презадужена, истичући да је испод границе задужења прописане законом и стандарда који су одређени за државе чланице Европске уније и земље еврозоне.

"Најлакши начин је да се оно што се губи надомјести повећањем пореске стопе. То нисмо урадили и сматрам да је то заједно са свим мјерама које смо предвидјели за 2014. годину у оквиру економске политике, нешто што треба да допринесе растерећењу привреде. Ми смо приоритетно на то фокусирани када је ријеч о економској политици у 2014. години", истакла је Цвијановићева.

Она је одбацила оцјену да је буџет Српске за 2014. годину изборни, наглашавајући да се чини да се опозиција уплашила успјешних потеза Владе током 2013. године, која је била тешка.

"Наравно да се не слажем са таквом оцјеном и овај буџет треба да испрати све активности које смо дефинисали кроз Економску политику у 2014. години. Мени више дјелује да се опозиција уплашила неких успјешних ствари које смо реализовати током ове тешке године и да знају да ћемо, вјероватно, успјети да то реализујемо и кроз наредну тешку годину", изјавила је Цвијановићева.

Она је нагласила да не постоји "изборни буџет", наглашавајући да само постоји буџет који треба да задовољи потребе свих корисника који су предвиђени, те да су његови износи и структура диктирани и неким елементима на које Влада Српске и није могла да утиче.

"Желим рећи да су неке ствари задате и уклопили смо се у те задате околности. Имали смо неке елементе не само да имамо социјалну компоненту, која мора бити заступљена, с обзиром на чињеницу да се третирамо као постратно друштво и боримо се са посљедицама рата и свега шта се дешавало непосредно након рата, због чега се мора интервенисати према социјалним категоријама проистеклим из рата", изјавила је Цвијановићева.

Она је нагласила да се Влада Српске труди да Буџет има и развојну компоненту кроз читав низ одређених интервенција, субвениција, давања грантова. Тиме се иде на подстицање привреде и пољопривреде, односно свих активности који би требало да резултирају бољом економском ситуацијом.

"Дакле, то је комбинација социјалног и развојног у оквиру буџета и то, једноставно, мора да буде тако и задата је околност. Неке друге ствари које се односе на отплату и сервисирање дуга су такође задата околност", рекла је премијер Српске, додајући да су неке ствари које су повлачиле годинама након рата сада дошле на наплату.

У "Бирчу" приоритет очувати радна мјеста

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су активности Владе Српске у Фабрици глинице "Бирач" приоритетно усмјерене на очување радних мјеста.
Цвијановићева је истакла да је Влада Републике Српске реаговала тако што је успоставила два паралелна процеса, од којих се један односи на очување производње и радних мјеста у фабрици, а други на привођење правди свих који су фабрику довели у ситуацију у каквој се нашла.

"Владу интересују двије ствари – једна је очувати процес производње и ми смо га очували, а друга је задржати радна мјеста и ми смо их задржали", истакла је Цвијановићева БХ радио један.

Према њеним ријечима, Владе Српске морала је да покрене стечајни поступак да би могла да буде утврђена структура власништва и свега онога што је везано за живот фабрике.

"Други процес је привођење правди свих који су скривили да тај субјект дође у такву ситуацију, при томе не амнестирајући никога. Али, то је ствар активности правосудних органа, а ја као премијер не могу да се бавим тиме. Могу само да их позовем да буду објективни, да буду свјесни чиме се баве и да своје одлуке доносе на начин који је примјерен", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, постоји тјесна сарадња институција Литваније и Републике Српске, било да је ријеч о сарадњи тужилаштава или сарадњи других институција, "што показује да су сви подједнако заинтересовани да та прича буде ријешена".

Она је нагласила да актуелна власт у Републици Српској није произвела аферу "Бирач", него је зауставила страшну ситуацију која би значила да се фабрика угаси и да ко зна до када не буду откривени кривци.

"Ми смо покренули тај процес и свако ко је крив треба да одговара, а ко је то уопште ме не интересује", поручила је Цвијановић, додајући да ће у "Бирчу" бити још пуно проблема, али да се Влада носи са тим.

Према њеним ријечима, Влада Републике Српске зауставила је да дође до колапса једног система, а то би онда значило да 1.000 радних мјеста буде угашено, плус 600 радника који су везани за живот те фабрике.

"Подриње" садржи више од 100 пројеката

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да пројекат "Подриње" садржи више од 100 различито рангираних пројеката, а њих циљ је да повежу становништво Српске и Србије.
Цвијановићева је објаснила да пројект "Подриње" укључује и мостоградњу, пројекте туристичког карактера, као и оне који се односе на културу и здравство.

"Ресурс који пружа Дрина је огроман и желимо да се он стави на располагање грађанима и да сви од тога имају благодет. Овај пројекат је отворен и за Федерацију БиХ и за Црну Гору", рекла је Цвијановићева за БХ радио један.

Цвијановићева је подсјетила да је на недавној заједничкој сједници влада Србије и Републике Српске разговарано о пројекту "Подриње" и гасоводу "Јужни ток".

"Ти пројекти су одавно на нашем дневном реду, пратимо докле је дошла реализација и дајемо сугестије ресорним министарствима и различитим управама, институцијама и агенцијама како треба побољшати рад да би се убрзала реализација пројеката", навела је Цвијановићева.

Напоменувши да се пројекат "Јужни ток" увелико реализује на подручју Србије, Цвијановићева је рекла да је формирана заједничка радна група која ради на припреми документације и законских ријешења како би се пројекат реализовао на простору Републике Српске.

Премијер Српске је навела да је пројекат "Јужни ток" понуђен и отворен за Федерацију БиХ са којом су и предвиђене одређене заједничке активности.

Она сматра да ови пројекти могу промијенити привредну слику Републике Српске, јер ће приликом њихове реализације бити мобилисана домаћа радна снага и компаније.

"Морамо почети да се на озбиљан и пристојан начин понашамо према могућностима које нам се отварају и ставити им се на располагање", рекла је Цвијановићева и додала да гасовод "Јужни ток" предвиђа успостављање двије гасне централе на простору Републике Српске.

Говорећи о дионици аутопута "Добој - Прњавор" која треба да буде завршена до 2015. године, Цвијановићева је подсјетила да је ријеч о великом инфраструктурном пројекту који ће мобилисати велики број домаће радне снаге и домаћих компанија.

"Аутопут има развојну компоненту и треба да допринесе привредним активностима у Републици Српској", каже Цвијановићева.

Коментаришући оптужбе опозиције на рачун градње аутопута у Републици Српској, Цвијановићева је нагласила да је аутопут потребан Српској, те подсјетила да страни инвеститори дају замјерке на лошу комуникацијску структуру, коју је потребно унаприједити.

Стратегија за борбу против корупције допринос јачању институција

редсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да очекује да ће Стратегија за борбу против корупције, која је осмишљена као допуна постојећег законодавства, допринијети јачању институција у борби против ове појаве која је присутна свугдје у свијету.
"Очекујем много од Стратегије за борбу поротив криминала и корупције, али не изоловано. Та стратегија осмишљена је као допуна већ постојећем законодавству које је антикорупцијског карактера", истакла је Цвијановићева.

Она је за БХ радио један нагласила да је корупција значајан проблем, истичући да је Република Српска друштво у транзицији, те да Влада мора да интервенише на бољи и ефикаснији начин него неке друге земље у којима овај проблем није тако увријежен.

"Када смо упоредили податке колико је у 2013. години било акција које су антикорупцијског карактера са све и једном годином од настанка Српске, укључујући период када је данашња опозиција била на власти, дошло се до закључка да је ниво тих акција четири, пет, шест, али и 11 односно 20 пута већи у односу на тај период и са јасним резултатима", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, садашња опозиција би требала да каже какве су акције они покренули и шта је ријешено када је ријеч о лажним и инвалидским пензијама, колико је инспектора санкционисано и припадника МУП-а стављено у режим да се ухвате у коштац са проблемима, те колико је покренуто активности у управама и администрацији да се реаговало на корупцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана