Цвијановић: Спасили смо више од 2.000 радних мјеста у Српској

СРНА
Цвијановић: Спасили смо више од 2.000 радних мјеста у Српској

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је ова година била веома тешка и пуна изазова, али да је Српска успјела да изврши све буџетске обавезе.

"Вратили смо плате буџетским корисницима, а побољшали смо материјални статус пензионера. Најважније је што смо спасили више од 2.000 радних мјеста у Српској, међу којима у Бирчу, Фабрици дувана Бањалука, жРасклопној опремиж", рекла је новинарима Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Влада Српске ће у наредној години олакшати пословање привреде.

"Не можемо да игноришемо чињеницу да је цијели свијет погођен кризом, која је утицала на пословну моћ партнера. У пољопривреди смо предузели много интервенција и биће уведен додатни механизам контроле у тој области", појаснила је Цвијановићева.

Она је истакла да се морају ојачати фондови социјалне сигурности и да постоји оперативни план као подршка Економској политици за наредну годину.

Цвијановићева је навела да ће Влада Федерације БиХ предузети кораке да не би постојале границе у економији унутар БиХ.

Говорећи о нивоу БиХ, Цвијановићева је изразила наду да ће бити усвојен буџет за наредну годину.

"Ниво БиХ је поприлично заштићен када је у питању однос странаца. Буџет треба да се испоштује, а ниво БиХ је најмање погођен овом кризом", рекла је Цвијановићева, подсјетивши да се тај ниво лежерно понаша када је ријеч о новцу и да ће се такве ствари морати рашчистити.

Она је истакла да ће ситуација  у Српској ићи добрим путем, али да нема повјерење да ће тако бити и на нивоу БиХ.

"Ентитети су ти који су релевантни, и када се буду тако поставиле ствари биће пуно више фунционалности", истакла је Цвијановићева.

Коментаришући рад Управе за индиректно опорезивање БиХ, Цвијановићева је рекла је ту институцију требало реформисати.

"Она је предвиђена као координациона институција два ентитета, а бојим се да нисмо испунили тај задатак и многи су криви што се то није догодило. Дошло је вријеме да се санирају штетне посљедице и да се осмисли нови бољи модел", рекла је Цвијановићева.

Упућени приједлози за чланове управног одбора Електропреноса БиХ

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је Влада Српске упутила приједлоге за чланове Управног одбора "Електропреноса БиХ".

"Упутили смо три приједлога и очекујемо да Савјет министара БиХ уради своји дио посла", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.


Она је навела да би до краја јануара требало да буде комплетирана управа ове компаније.

За новог генералног директора "Електропреноса БиХ" раније је именован Матан Жарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана