Цвијановић: РиТЕ Гацко стуб развоја Електропривреде РС

СРНА
Цвијановић: РиТЕ Гацко стуб развоја Електропривреде РС

Гацко - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да Рудник и Термоелектрана "Гацко" дају огроман допринос развоју цјелокупног система "Електропривреде Српске", да је систем који редовно измирује плате и друге обавезе, те ствара услове за отварање нових радних мјеста.

Цвијановићева је након разговора са руководством РиТЕ "Гацко" истакла да Влада Републике Српске подржава све предвиђене пројекте и инвестирања у ово предузеће, те навела да има доста планова који ће бити заједнички реализовани, да би овај систем остао стабилан.

Она је рекла да је информисана и о неопходности поновног покретања машина у Руднику "Гацко" у шта би требало уложити око 40 милиона КМ. и нагласила да ће руководство предузећа ријешити ово питање.

"Посебно ме радује што је у претходном периоду запослено око 100 људи и то чланова породица погинулих, ратних војних инвалида и оних за које је Центар за социјални рад дао препоруку", истакла је Цвијановићева и додала да је систем стабилан упркос причама које трају годинама да ће Термоелектрана стати са радом.

На састанку је констатовано да су домаћинским односом у РиТе "Гацко" успјели да ријеше проблем губитака због дугова насталих прије 2006. године.

Директор РиТе "Гацко" Миленко Милидраг подсјетио је да је прије неколико дана завршен ремонт постројења Термоелектране, напомињући да су радови квалитетно урађени и да је остварена уштеда од око милион марака.

Милидраг је рекао да се за десетак дана очекује концесија за нови коп, чија је количина 78 милиона тона угља, што је довољно за 25 година рада електране.

Директор Рудника "Гацко" Срђан Миловић каже да има довољно угља за несметан и стабилан рад Термоелектране и да неће бити упитан њен рад као што се спекулише.

Миловић је рекао да су временске неприлике, које трају од прошле године, усложниле експлоатацију у површинском копу Гацко, те затварање једног и отварање новог копа, али да у посљедњих шест мјесеци све иде планираном динамиком.

"Проблема у обезбјеђивању довољних количина угља неће бити и сада је најбитније да будући коп заштитимо од водотокова који евентуално могу угрозити његов рад", нагласио је Миловић.

Премијер Српске Жељка Цвијановићева данас је разговарала и са начелником општине Гацко Миланом Радмиловићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана