Цвијановић: Од сутра нови модел пословне регистрације

СРНА
Цвијановић: Од сутра нови модел пословне регистрације

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да од сутра почиње нови модел пословне регистрације у Српској, односно једношалтерски систем.

"Република Српска је лидер по овом питању у региону", рекла је новинарима Цвијановићева, након састанка са представницима министарстава и институција које су биле укључене у реализацију овог пројекта.

Према њеним ријечима, прва фаза овог пројекта завршена је у септембру ове године када су на снагу ступиле измјене одговарајућих закона које се односе на пословну регистацију, односно смањење трошкова.

Цвијановићева је истакла да од сутра почиње друга фаза пројекта, односно увођење једношалтерског система, а да трећа фаза подразумијева "он лајн" регистрацију пословних субјеката.

"За пословну регистрацију биће довољна највише три дана, умјесто досадашњих 23. Предузеће ће се моћи регистровати на једном шалтеру, а значајнио су смањени и трошкови регистрације", додала је Цвијановићева.

Она је напоменула да ће се за сада у 11 оптшина у Српској на овај начин моћи обавити пословна регистрација.

Цвијановићева је истакла да је циљ реформе да се обједини регистар привредних субјеката у Српској.

"До сада су ти регистри постојали на три различита мјеста, а од сада ћемо имати јединствен регистар на основу којег ћемо моћи планирати све активности", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да је обавезан минимални оснивачки капитал смањен са 2.000 КМ на једну КМ, да се више неће плаћати судска и административна такса, да су смањене нотарске накнаде, као и да је смањен обрачунски бод са 600 на 400.

"Желимо послати добру поруку свим страним инвеститорима, а ова реформа треба да подстакне самозапошљавање, привредну активност, као и пословну иницијативу", рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је напоменула да је ово модеран систем регистровања привредних субјеката, да се са локалним заједницама проводе неопходне реформе, те да занатско-предузетничка дјелатност остаје у њиховим надлежностима.

Састанку су присуствовали министар правде Горана Златковић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Игор Видовић, директор Пореске управе Републике Српске Зора Видовић, представници Завода за статистику Републике Српске и Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге.

Чекамо договор у Федерацији БиХ

Међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је данас да би било реално да на сутрашњем састанку политичких лидера из БиХ у Прагу буде постигнут договор о провођењу одлуке "Сејдић-Финци".
"Очекујемо да се политички партнери из Федерације БиХ договоре о начину провођења ове одлуке. Након тога бисмо могли да кренемо са одређеним процедуралним стварима како бисмо на вријеме имали систем по којем ће се провести избори", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да је неопходно отклонити дискриминаторске одредбе како би изборни процес био отворен за све и да је потребно наће модел за заступљеност припадника мањина у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Цвијановићева је подсјетила да је Република Српска давно дефинисала модел који се може провести.

Лидери седам водећих странака у БиХ сутра би у Прагу, у присуству комесара за проширење ЕУ Штефана Филеа, требало да разговарају о постизању политичког договора о провођењу одлуке Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана