Чуме преузео Рудник боксита Сребреница

Capital.ba
Чуме преузео Рудник боксита Сребреница

Бањалука - Фирма "Леин" из Бањалуке, иза које стоји један од бивших шефова београдског подземља Љубиша Буха Чуме, преузела је од Фабрике глинице "Бирач" већинско власништво у Руднику боксита Сребреница.

"Леин" је сада највећи акционар рудника, умјесто литванске "Бирач Европе", кћерке фирме зворничке Фабрике глинице "Бирач".

Према извјештају из књиге акционара Централног регистра хартија од вриједности Бањалука, највеће учешће у руднику од 72,57 одсто на крају 2014. године имао је ,"Бирач Европа", а "Леин" само 7,06 одсто акција.

Ситуација се изненада мијења наредних година и Чуме постаје двотрећински власник. Према званичним подацима Бањалучке берзе, највећи акционар рудника сада је "Леин" са 66,9 одсто, док "Бирач Европа" има само 31,8 одсто.

Директор "Леина" Ратко Марковић потврдио је јуче да је ова фирма докапитализовала рудник, те да су "дио акција купили ове године, а дио раније".

Са Чуметовом фирмом "Леин" годинама сарађује "Алумина" из Зворника. "Алумина" је од 1. маја 2012. године, односно док је била у литванском власништву, до краја прошле године закључила четири уговора о пословно-техничкој сарадњи са фирмом "Леин" и Рудником боксита Сребреница, у којем руду вади управо "Леин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана