Црногорци поклањају нафту Хрватима

Новости
Црногорци поклањају нафту Хрватима

Црногорци су дигли руке од истраживања нафте и гаса код спорног полуострва Превлака.

Црногорци су дигли руке од истраживања нафте и гаса код спорног полуострва Превлака, за разлику од комшија Хрвата који су расписали тендер у потрази за неистраженим количинама „црног злата“!

Влада Црне Горе је измјенила одлуку о одређивању блокова за истраживање нафте и гаса у том подморју на тај начин што је из мапе изузела дио територије код Превлаке. Разлог је, како саопштавају, прилагођавање међународном протоколу о привременом режиму уз границу са Хрватском из 2002. године.

Овом одлуком из блокова који су обиљежени за истраживање и производњу угљоводоника изузет је дио површине у територијалном мору, који је обухваћен наведеним протоколом, а који се налази у подручју привремене јурисдикције. Имајући у виду да је хрватска страна почетком априла ове године у својој званичној мапи приказала блокове за истраживачке и експлоатационе уговоре у подручју које сматрамо спорним (површине око 1.800 квадратних километара) и које је означила као свој епиконтинентални појас, те да двије државе нису разговарале иако смо ми то захтјевали, доношењем овакве одлуке Црна Гора штити своје интересе у морском подручју.

Прича о томе на чијем подморју леже неистражене количине "црног злата“ код Превлаке, црногорском или хрватском, и ко је њихов власник, нацртала се некако баш на линији морског разграничења двију земаља, који је под спором.

- Проблем границе још није ријешен, па због тога и нисмо кренули у тај посао - казао је за „Новости“ Владан Дубљевић, из Министарства економије. - Црна Гора не жели да потенцира даље проблеме око тог осјетљивог питања, како не би понудили нешто што би могло бити предмет међудржавног спора. Процјенили смо да је у овом тренутку паметније не излагати се ризицима, већ се окренути расписаном тендеру за истраживање и производњу нафте и гаса на подручју јужно од Улциња ка отвореном мору.

Прва озбиљнија истраживања подручја Превлаке почели су Американци далеке 1970. године, преко компаније „Шеврон“ која је цијелу деценију испитивала тај дио јадранског подморја. Потом су се у тај посао укључили и Енглези и њихова компанија „Стар петролиум“ и оцјенили да на том простору има „црног злата“ и да се исплати ући у тај посао. Нажалост, дошло је до рата и распада СФРЈ, тако да се о овом истраживању поново почело причати тек у посљедње вријеме.

Познато је да Хрвати оспоравају границу на Превлаци, која је установљена у вријеме СФРЈ, па се отвара питање да ли посланици црногорске скупштине могу да изгласају да држава контролише тај посао.

- Лежишта нафте не прате административне или државне границе. Због тога уколико се утврди постојање заједничких лежишта, треба направити договор на обострано задовољство и корист, истичу црногорски парламентарци.

И Загреб и Подгорица дуго већ размјењују поруке о томе да између двију држава нема отворених питања. Међутим, прича са терена је другачија. Неки аналитичари у Црној Гори сматрају да проблем око Превлаке треба препустити међународној арбитражи. Има и оних који вјерују да би Црна Гора уласком у NATO (гдје је Хрватска) то питање лакше рјешила, док добар дио опозиције сматра да је полуострво већ предато сусједима и то тајно од стране актуелног режима...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана