Црно тржиште цвијећа у цвату

Жељка Кокот
Црно тржиште цвијећа у цвату

Бањалука - Производња цвијећа у РС представља солидан породични бизнис, а масовније упуштање привредника у овај вид пословања спречава нелојална конкуренција, која се бави и производњом и продајом цвијећа.

У РС послује десетак регистрованих произвођача цвијећа. Предсједник Удружења произвођача и прометника садног материјала РС и власник фирме "Лотус" Предраг Ћетојевић каже да је ово удружење основано у намјери изједначавања произвођача на тржишту, али да циљ није остварен.

- Проблем је што регистровани произвођачи плаћају обавезе према радницима и порезе држави, док произвођачи цвијећа на црном тржишту купују потврде о исправности цвијећа и продају га на тржницама - каже Ћетојевић.

Он истиче да нису наишли на разумијевање Инспектората РС, који би требало да стане у крај нелегалној производњи и трговини.

- Држава би требало да стане у крај црном тржишту. Нисмо против здраве конкуренције и све што желимо јесте да сви произвођачи имају једнаке услове на тржишту - каже Ћетојевић.

Фирма "Лотус" производи углавном за потребе домаћег тржишта, а према Ћетојевићевим ријечима, за покретање производње цвијећа потребно је минимално 10.000 марака.

- Вриједност улагања зависи од капацитета објекта. Недавно смо у објекат за производњу уложили 220.000 марака, а од државе за 15 година пословања нисмо добили ни марку подстицаја - наглашава Ћетојевић.

Приједорчанин Горан Вуковић каже да од породичног бизниса обезбјеђује солидан живот.

- Узгојем цвијећа се бавим већ десет година и тренутно производим 40 врста вртног и балконског цвијећа у пластенику на породичном газдинству - каже Вуковић.

Површина пластеника је 1.300 квадратних метара, од којих је 1.000 квадрата под цвијећем, а 300 под поврћем.

- За овај ниво производње потребно ми је око 25.000 марака, колико износе годишња улагања у репроматеријал, земљу и сјемена - казао је Вуковић.

Поплаве

Произвођачима цвијећа проблем представља и изложеност временским приликама, а прошлогодишње поплаве су многима нанијеле велику штету.

- Општинска комисија ми је штету на пластенику током прошлогодишњих поплава процијенила на 13.000 до 15.000, Министарство на 4.000, а на крају је та цифра сведена на 2.400 КМ, од којих до сада нисам добио ни марку одштете - каже Горан Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана