Црна Гора се може задужити 100 милиона евра

Aл-Џазира
Црна Гора се може задужити 100 милиона евра

Подгорица - Одбор директора Свјетске банке одобрио је давање гаранција Црној Гори за кредитно задуживање у износу од 100 милиона евра, саопштило је црногорско Министарство финансија.

 

Одобравање гаранција, како се наводи, омогућиће Црној Гори да се задужи по каматним стопама које ће бити значајно повољније од тржишних услова задуживања.

Из Министарства финансија су рекли да ће подршка Свјетске банке обезбиједити средства за потребе финансирања свих активности за даље успостављање повољне финансијске и економске ситуације у Црној Гори, као и за будуће лакше извршавање обавеза према међународним субјектима.

Скупштина Црне Горе усвојила је у мају ребаланс буџета, који предвиђа смањивање издатака од укупно 16 милиона евра, као и сет мјера штедње у циљу превазилажења економске кризе у тој земљи.

Овогодишњи буџет Црне Горе пројектован је на 1,25 милијарди евра, а планирани буџетски дефицит износи 42 милиона евра.

Влада Црне Горе одлучила је раније да се задужи за 150 милиона евра код Кредит Свис Банке, а тај кредит биће искориштен за финансирање дефицита и сервисирање дугова.

Црна Гора је само Комбинату алуминијума Подгорица (КАП) издала гаранције вриједне 132 милиона евра, а већ је из државног буџета плаћено 23,4 милиона евра дуга те подгоричке фабрике код Дојче банке.

Црногорски парламент подржао је раније, гласовима посланика владајуће коалиције, одлуку владе да преузме дуг КАП-а према овој банци, али и задужио извршну власт да раскине уговор са руским партнерима у тој фабрици.

Руски олигарх

Влада Црне Горе издала је КАП-у, којим управља ЦЕАЦ, на чијем је челу руски олигарх Олег Дерипаска, укупно 132 милиона евра вриједне гаранције, које са каматама износе око 170 милиона евра.

Поред кредита код Дојче банке, Црна Гора је издала и гаранције за задуживање КАП-а код мађарске ОТП банке у износу од 49,6 милиона евра, као и код руске ВР банке за 60 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана