Црна Гора: Рат за закупе плажа

Vijesti.me
Црна Гора: Рат за закупе плажа

Подгорица - Власници хотела "Авала" поднијели су кривичне пријаве против неколико Будвана, јер трпе притиске због тога што су конкурисали за закуп Ричардове главе и Могрена.

Руски бизнисмени Михаил Песков и Виктор Голиков, нови власници будванског хотела „Авала", поднијели су кривичну пријаву против више Будвана, у којој пише да мјесецима трпе пријетње и притиске због тога што су доставили понуде за закуп двије могренске и плажу Ричародова глава, које се налазе поред тог елитног хотела, пишу Вијести.

Руси су, испред компаније „Bepller & Jakobson", поднијели понуде за све три најатрактивније будванске плаже, али су приликом отварања понуда добили закуп само за Ричардову главу.

За Могрен I и Могрен II побjедили су други понуђачи, који су у пријави навели много већи новчани износ.

Како је "Вијестима" потврђено у будванској полцији, власници "Авале" у четвртак су поднијели кривичну пријаву, тврдећи да су неколико дана уочи тендера у ЈП Морско добро, наводно, више пута пресретани у граду...

"Песков и Голиков навели су да им је жестоко прећено, да су уцијењивани како би одустали од намјере за закуп Могрена и Ричародове главе", казао је саговорник "Вијести" из полиције.

Према наводима Руса, неколико Будвана им је пријетило у популарном локалу у пословно стамбеном центру „TQ plaza " али и на улици, гдjе им је "јасно стављено до знања да се повуку са тендера".

Након пријаве Руса, случај су преузели инспектори криминалистичке полиције, а о свему је упозната и руска амбасада у Подгорици, од које су власници "Авале", такође тражили заштиту.

Руски бизнисмени су од полиције, такође, тражили и да испита рад јавног предузећа ЈП Морско добро, односно службеника, који су били у контакту са затвореним понудама, које су достављање на јавном позиву за уступање дијелова морског добра.

Они сумњају да је неко био у дослуху са њиховим конкуретнима и да је, наводно, отварао понуде, и Будванима, који су добили закуп Могрена I и II, савjетовао колику своту за закуп да понуде.


За прву могренску плажу, која је имала почетну минималну цијену годишње закупнине од 31.662 евра, пристигле су двије понуде компаније "Club 54", чији је извршни директор Младен Кажанегра, иначе прошлосезонски закупац тог популарног будванског купалишта.

Они су за ту плажу понудили 80.000 евра, док је конкуретски "Bepler & Jakobson" био спреман да за Могрен I плати 36.500 евра.

Због двоструко веће новчане понуде, тендерска комисија Морског добра прворангирала је понуду "Cluba 54", који ће и ове сезоне имати право на закуп те плаже.

Слично се десило и на тендеру за плажу Могрен II, која је била понуђена по почетној цијени од 8.080 евра. Подгоричанка Јелена Павловић, чија је понуда прворангирана од стране тендерске комисије, понудила је закуп те плаже 41.100 евра, док су руски бизнисмени били знатно "скромнији" понудивши свега 15.000 евра.

Вијестима" је више саговорника из УП доставило податке да се иза ове понуде за плажу Могрен II крију безбjедносно - интересантне особе из Бара и Будве, које су преко повезаних особа доставили понуду како би прикриле свој идентитет.

Кажанегра био у "Сан Марину" кад се пуцало

Извршни директор "Club 54" Младен Кажанегра, са још неколико пријатеља, био је у сриеду вече у будванском локалу "Сан Марино", када је Подгоричанин Андреј Брковић (33) ка њима сасуо кишу метака, а потом бацио бомбу.

Те ноћи права је срећа била како су Будвани преживjели напад Брковића, који је те ноћи рањен у ногу.

Сукоб је, према незваничним информацијама "Вијести", настао због нерашчишћених новчаних рачуна, а нападнути Будвани су полицији испричали да је Брковић те ноћи ушао у локал, викнуо, а потом извадио пиштољ и почео да пуца на њих.

Они су навели, да је осумњичени, након тога излетио из локала и из џепа извадио ручну бомбу, скинуо осигурач и бацио је према ресторану.

Полиција обезбjеђивала отварање понуда

Крајем априла, када су у ЈП Морско добро отваране понуде за закуп плажа на црногорском приморју, владала је у најмању руку напета атмосфера, због чега су чланови Комисије тражили и асистенцију полиције.

Током два дана отварања понуда испред просторија ЈП Морско добро било је вређања, али и оспоравања да цијела процедура "иде на руку сумњивим понуђачима".

Као и ранијих, тако и ове године, тендерску процедуру обиљежиле су енормне понуде за закуп најатрактивнијих купалишта, али и ситуација да су се за најбоље плаже доставиле само једна или двије понуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана