Црна Гора на 44. мјесту по погодностима за пословање, БиХ 82.

Aгенције
Црна Гора на 44. мјесту по погодностима за пословање, БиХ 82.

Подгорица - Црна Гора заузела је 44. мјесту на Форбсовој листи 100 земаља са најпогоднијим условима за пословање.

Амерички пословни часопис "Форбс" саставио је листу на основу 11 различитих категорија - власничка права, иновације, пореска оптерећења, технологије, корупција, лична, трговинска и монетарна слобода, заштита инвеститора, ефикасност тржишта и бирократија.

Црна Гора добила је најбољу позицију - 28. мјесто у монетарним слободама, а 72. када је ријеч о ефикасности тржишта.

Према пореским оптерећењима, Црна Гора се налази на 69. позицији, по корупцији на 60. мјесту, по трговинским слободама 48. мјесто, а по заштити инвеститора 32. мјесто.

Када је ријеч о региону, на бољој позицији од Црне Горе нашла се Словенија која је заузела 17. мјесто и Македонија која се налази на 36. мјесту.

Иза Црне Горе су Хрватска на 45. позицији, БиХ на 82. и Србија 86. мјесту.

Према "Форбсу", најбоља земља на свијету за пословање је Ирска, која је 2010. године добила међународну финансијску помоћ, а три године касније изашла је из тог програма.

На другом мјесту налази се Нови Зеланд, а слиједе Хонг Конг и Данска. Посљедње мјесто заузимају Индија, Украјина и Кенија.

"Форбс" се у састављању листе ослонио на истраживања и извјештаје америчке Централне обавјештајне агенције /CIA/, "Фридом хауса" и "Херитиџ фондејшна", "Проперти рајтс алијанса", "Транспаренси интернешнела", Свјетске банке и Свјетског економског форума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана