Црквена имовина спасава Кипар

Агенције
Црквена имовина спасава Кипар

Никозија/Москва - Поглавар Кипарске православне цркве, архиепископ Хризостом Други, понудио је помоћ за спас кипарске економије, стављајући црквену имовину на располагање влади.

- Цјелокупна црквена имовина је стављена на располагање овој земљи како би се спријечио колапс економије - рекао је Хризостом Други послије састанка са кипарским предсједником Никосом Aнастасијадесом, неколико часова након што је парламент те земље одбацио европски пакет помоћи, преносе агенције.

Према ријечима Хризостома, црква је понудила да се њена имовина стави под хипотеку ради куповине државних обвезница. Он, међутим, није желио да коментарише колики би износ могао бити прикупљен.

Црква је највећи власник земљишта на Кипру, а има и акције у различитим компанијама, укључујући Хеленску банку.

Кипар мора да представи план за прикупљање 5,8 милијарди евра, након што је одбацио приједлог о увођењу пореза од 9,9 одсто на банкарске депозите, који је био услов за добијање међународног зајма.

Испред парламента су се окупиле стотине људи који су одлуку парламента прославили пјевањем националне химне. 

У међувремену је кипарски министар финансија Михалис Сарис у посјети Москви. Он је изјавио да још није постигнут договор о руској позајмици Кипру, јављају руски медији.

- Разговори су били веома добри, конструктивни и поштени - рекао је Сарис послије сусрета са руским министром финансија Aнтоном Силуановом.

Кипарски министар је најавио наставак преговора с циљем проналажења рјешења које ће омогућити подршку Русије. Русија је 2011. године одобрила зајам Кипру од 2,5 милијарди долара.

Шојбле

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле упозорио је Кипар да банке на том острву можда никада неће бити у стању да наставе са радом уколико одбију услове финансијске помоћи.

- Европска централна банка изнијела је јасан став да без реформи програм за помоћ Кипру не може даље. Требало би да то неко објасни Кипранима и мислим да постоји опасност да њихове банке више неће бити у стању да поново прораде. Двије велике банке на Кипру су несолвентне уколико не добију ванредне фондове од ЕЦБ - нагласио је Шојбле.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана