Човјек који спасава Детроит

Aгенције
Човјек који спасава Детроит

За разлику од Њујорка који је спасавао читав тим стручњака, Ор је у мисији оживљавања Детроита практично сам.

Он сада контролише финансије Детроита и има задатак да некако дигне на ноге највећи град у америчкој историји који је ушао у процес банкротства.

Овај 55-годишњак из Мериленда сваке недјеље путује на посао у стару пословну зграду која припада компанији "Џенерал моторс", чији је пад директно повезан са крахом Детроита.

У слабо намјештеној канцеларији на 14. спрату, Ора на столу дочекује хрпа папира међу којима држи и неколико фотографија. На једној од њих је и суморна слика улица Њујорка са почетка 70-их година прошлог вијека.

Од новинара "Њујорк тајмса", који му је дошао у посјету, подсјећа на вријеме када је Велика јабука била на рубу банкрота. За разлику од Њујорка који је спасавао читав тим стручњака, Ор је у мисији оживљавања Детроита практично сам.

Да би остварио своје планове, Ор мора да Детроит ослободи терета дугова, од којих је највећи онај који град има према два пензиона фонда запослених из своје администрације, гдје зјапи рупа од 3,5 милијарди долара. Ор тврди да, иако пензионери имају уставом загарантовано право, град не може да им обезбједи пензије у садашњем обиму.

"Ако не учинимо ништа у наредних десет до 12 година, неће бити пензија за оне који сада имају 30, 40, 50 година. Да ли је то фер", поручио је Ор пензионерима.

Он је већ преузео скоро сва овлашћења.

Отпуштао је и ангажовао људе у Градској скупштини, као портпарол причао са становницима Детроита о њиховим проблемима, поставио је новог шефа полиције који треба да се избори са високом стопом криминала.

Поред тога, Ор жели да постави на хиљаде бандера са свјетиљкама дуж главних улица и на аутобуским стајалиштима, а планира да уложи и у комуналну службу која ће радовније одностити ђубре са улица.

Ор одбија да пружи обећање да ће умјетничка колекција из градских музеја остати нетакнута. Међутим, чак и када би град продао све умјетничко благо које посједује, према процјенама аукцијске куће "Кристи" добио би између 452 и 866 милиона долара, што је далеко од довољног за покривање свих дугова. "Кристи" као алтернативу сугерише Детроиту да своје колекције понуди на дугорочно издавање музејима у другим боље стојећим градовима у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана