Чојо: Укинути плаћање накнада за извоз

Aгенције
Чојо: Укинути плаћање накнада за извоз

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске од Канцеларије за ветеринарство БиХ, захтијева да се покрене иницијатива о измјени Одлуке о висини надокнада за издавање сертификата којом су одређене висине накнада за издавање сертификата о здравственом стању животиња и пошиљки животињског поријекла у унутрашњем и међународном промету, преносе агенције.

Помоћник министра за ветеринарство у Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Радмила Чојо изјавила је да Министарство сматра да се накнаде, када је извоз у питању требају потпуно укинути, да би се извозници из Српске и БиХ, статусно изједначили са извозницима у земљама из окружења.

- Од 2010. године тражимо од Канцеларије измјену те одлуке. Не можемо да прихватимо чињеницу да се од Канцеларије за ветеринарство БиХ за издавање сертификата за извоз /документа којим се дефинише здравствени статус животиња или здравствена исправност производа животињског поријекла/ наплаћује 45 КМ по једној пошиљци - истакла је Чојо.

Она је навела да једна пошиљка подразумијева један камион.

- То значи да, извозник који извози 1.000 бикова, треба да плати 1.800 КМ. На један камион стају 23 бика, што у конкретном случају износи 40 камионских пошиљки и то само за издавање сертификата, које попуњава општински ветеринарски инспектор Републике Српске на мјесту утовара, а све гаранције даје наше Министарство - појаснила је Чојо.

Она је навела и примјер Мљекарске индустрије “Млијекопродукт” из Козарске Дубице која плаћа сертификат 45 КМ за сваки тарифни број.
- То значи да, ако на једном камиону имају само четири врсте производа, плаћа се 180 КМ за једну камионску пошиљку, што мјесечно износи 15.000 КМ - нагласила је Чојо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана