Чланарина не може бити већа од 5.000 КМ

Марина Чигоја
Чланарина не може бити већа од 5.000 КМ

Бањалука - Управни одбор Спољнотрговинске коморе БиХ донио је одлуку да чланарина коју привредници плаћају овој институцији не може бити већа од 5.000 КМ на мјесечном нивоу, а коначну одлуку о томе даће Скупштина СТК која би у току мјесеца требало да разматра овај приједлог.

Рекао је то "Гласу Српске" предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић и додао да је оваква одлука донесена послије бројних примједби привредника на висину чланарине коју плаћају СТК.

- Послије интервенције појединих привредника, генерални секретар СТК је предложио смањење чланарине како би она била прихватљивија - рекао је Бојић.

Он је истакао да је и предложеним Нацртом Закона о измјенама и допунама Закона о СТК БиХ предвиђено смањење чланарина.

Овим нацртом је предвиђено да чланарина на мјесечном нивоу буде двије просјечне плате у БиХ, што је према Бојићевим ријечима, за СТК неприхватљиво.

- Упутили смо амандман на тај нацрт и предложили смо да мјесечна чланарина износи пет просјечних плата - рекао је Бојић.

Привредници из РС често су упозоравали да је чланарина коју морају да плаћају СТК неприхватљиво висока и да скоро ниједан привредник не може да је плати.

Бојић је рекао да су и привредне коморе РС и ФБиХ имале замјерке на предложене измјене закона о СТК.

- Те замјерке се, прије свега, односе на то да СТК треба да има три генерална секретара, из три конститутивна народа, која се морају ротирати, јер је до блокаде закона о СТК дошло управо због немогућности ротације - рекао је Бојић.

Према садашњој одлуци о чланарини СТК БиХ, предузећа која обављају спољнотрговински промет плаћају чланарину од једног промила на вриједност увезене робе исказане у царинској декларацији. Банке, осигуравајућа друштва и лица из области саобраћаја, грађевинарства плаћају чланарину од два промила на утврђену основицу. Таквим обрачуном, чланарина коју поједина предузећа морају да плате прелазила је и милион КМ на годишњем нивоу.

Скупштина СТК

СТК је објавила јавни позив за допуну предлагања заступника у Скупштини за период од 2010. до 2014. године, након што је верификациона комисија установила да већи број заступника не испуњава услове утврђене Законом о СТК и Статутом.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже да у Скупштини СТК сједе нелегално изабрани чланови међу којима су и пензионери, занатлије, студенти и људи који се не баве спољнотрговинским прометом.

- Као такви, они не могу да доносе легалне одлуке. Ми ћемо за Скупштину СТК, кандидовати, прије свега, привреднике који се баве спољнотрговинским прометом, да би се колико-толико изабрала легална и функционална скупштина која ће доносити легитимне одлуке - рекао је Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана