Чижов: Међувладини споразуми o Jужном току неће бити укидани, ни ревидирани

Aгенције
Чижов: Међувладини споразуми o Jужном току неће бити укидани, ни ревидирани

Београд/Брисел - Међувладини споразуми земаља које учествују у пројекту "Јужни ток" неће бити укинути, нити ревидирани, изјавио је представник Русије у ЕУ Владимир Чижов.

"Ријеч је о томе да треба размотрити како обавезе тих страна, према међувладиним споразумима и према законодавству ЕУ, односно Трећем енергетском пакету, могу да се искомбинују", рекао је Чижов, преноси "Итар тас".

У Бриселу је одржан први састанак радне групе Русије и ЕУ за "Јужни ток" на којем је учествовао замјеник руског министра енергетике Анатолиј Јановски, а из Европске комисије представник је био генерални директор за енергетику Доминик Ристори.

Чижов је рекао да се у оквиру расправе могу одржати одвојени стручни скупови, али да у радној групи стране представљају Јановски и Ристори.

"Они су разговарали о даљем раду, јер ће бити још састанака. Конкретан датум није одређен, а зависиће од спремности двије стране", навео је Чижов.

Он је нагласио да смисао онога о чему су разговарали није укидање, ни ревизија постојећих међувладиних споразума између Русије и шест земаља чланица ЕУ, преко чије територије ће проћи "Јужни ток" и које су партнери у том пројекту.

Друго засједање међувладине радне групе за "Јужни ток" одређено је за фебруар, преносе београдски медији.

Почетком децембра прошле године Европска комисија је неочекивано објавила да међудржавни споразуми о "Јужном току" нису у складу са европским законодавством и да морају да буду у потпуности ревидирани.

Ријеч је о споразумима са Бугарском, Грчком, Мађарском, Аустријом, Словенијом, Хрватском и Србијом, која није чланица ЕУ.

Прошле седмице су се министар енергетике Русије Александар Новак и европски комесар за енергетику Гинтер Етингер договорили да оформе радну групу за рјешавање техничких и правних питања у вези са пројектом "Јужни ток".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана