Цистерне с горивом почеле улазити у БиХ, проблем још није потпуно ријешен

Klix.ba
Цистерне с горивом почеле улазити у БиХ, проблем још није потпуно ријешен

Бањалука - Проблем са цистернама које требају горивом да опскрбе бензинске пумпе у БиХ, а које су од понедјељка биле заустављене у луци Плоче, постепено се рјешава и више њих је током посљедња 24 часа преко граничног прелаза Бијача ушло у БиХ, потврдио је за портал “Klix.ba” портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

Он је навео како проблем због којег цистерне стоје у Плочама још није у потпуности ријешен.

Како пишу хрватски медији, очекује се да се ситуација нормализује до краја седмице.

Спомиње се како су цистерне заустављене у Плочама због колапса извозног царинског система у Хрватској, док им и увозни царински систем ради само дјеломично.

Ријечки “Нови лист” пише како су за застој одговорни и превозници који не посједују одговарајући документ који се тиче безбједносних гаранција током саобраћаја.

Ковачевић је рекао како су прва три дана промета са Хрватском, тј. Европском унијом, протекла без већих потешкоћа кад је у питању цариснка служба УИО, као и да гужви на бх. граничним прелазима, и на улазима и на излазима, нема.

- На два гранична прелаза са инспекцијским надзором, Градишци и Бијачи, није било превеликих гужви, нарочито приликом извоза робе из БиХ. У протекла три дана било је проблема са царинским системом Хрватске и чињеницом да обвезници нису имали све потребне папире, што је довело до великих колона са хрватске стране, као и на коридору кроз Неум. Такође, због проблема са системом који примјењује сусједна Хрватска од 1. јула 2013. године, доста камиона из БиХ је чекало у Луци Плоче - казао је Ковачевић.

Међутим, додаје како сви камиони који стигну на границу БиХ бивају обрађени у најкраћим роковима, а спровођене су све увозне и извозне царинске процедуре, транзит кроз БиХ, поједностављени поступци, АТА карнет...

- Тренутно на прелазу Градишка са бх. стране нема гужве, док, према информацијама којима располажем са хрватске стране чека на излаз колона камиона дуга између 4 и 5 км. На прелазу Бијача забиљежено је 135 улаза теретних моторних возила, а од тога 60 посто превози нафту и нафтну деривату, тако да вјерујемо да ће се постојећи проблем на страни сусједне Хрватске брзо ријешити. Такође, и на осталим међународним граничним пријелазима, као што су Орашје, Изачић, Ивањица, Горица и други, гдје је дозвољен промет робе, нису у протекла три дана забиљежене значајније гужве - истакао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана