Ћирилица на пет евра

Агенције
Ћирилица на пет евра

Франкфурт - Европска централна банка (ЕЦБ) представила је нову новчаницу од пет евра са бољом заштитом од фалсификовања, на којој је ријеч евро први пут исписана и ћирилицом.

Једина земља која користи ћирилицу у ЕУ је Бугарска, која није чланица зоне евра, па се исписивање ријечи евро ћирилицом тумачи као политички сигнал повјерења ЕЦБ у будуће проширење зоне која користи заједничку европску валуту.

Ћирилично писмо користе и два кандидата за ЕУ, Србија и Македонија. Нову банкноту од пет евра, која је топлијих боја, краси и портрет феничанске принцезе Европе из грчке митологије.

Нове новчанице из серије "Европа", које је представио предсједник ЕЦБ-а Марио Драги, у оптицај ће ући 2. маја 2013. година, пренијели су портали.

Банкнота је представљена пред отварање изложбе "Ново лице евра", коју ће заинтересовани моћи да виде у Археолошком музеју у Франкфурту од 11. јануара до 10. марта.

Новчаницу од пет евра штите напредне и побољшане безбједносне функције, а водени печат и холограм приказују портрет принцезе Европе.

Деноминација на банкноти, односно цифра пет, обојена је смарагднозеленом, која мијења боју и иде до тамноплаве, а кратке косе црте на лијевој и десној ивици новчанице олакшаће њену идентификацију слабовидима.

ЕЦБ је саопштила и да ће нове новчанице од пет евра банке, продавнице и други бизниси у зони евра добити већ у априлу, да би се на вријеме упознали са новом банкнотом.

Нове банкноте

Нове банкноте из серије "Европа" од десет, 20, 50, 100, 200 и 500 евра ући ће у оптицај у идућих пет година, при чему ће се кренути од мањих деноминација ка већим. Када се појаве те нове новчанице, оне из прве серије ће постепено бити повучене из оптицаја, али ће сачувати вриједност и моћи ће било кад да се замјене у националним централним банкама чланица зоне евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана