Ципеле из Српске за чилеанске рударе

Маријана Миљић
Ципеле из Српске за чилеанске рударе

БAЊAЛУКA - Фабрика обуће "Бема" из Бањалуке произвешће ципеле за рударе чилеанског рудника Сан Хозе, који су спасени након што су више од два мјесеца били заробљени у јами.

Технички директор "Беме" Маринко Умићевић рекао је да је идеја о производњи ципела у Бањалуци за чилеанске рударе потекла од њега.

- Читав свијет је био свједок велике трагедије ових храбрих људи и овим гестом желимо да им покажемо да нису напуштени и да се за њих и њихове муке чуло и у Републици Српској - казао је Умићевић.

Он је нагласио да ће направити по један пар ципела за рударе али и за њихове супруге, те да ће пар ципела добити и чиленаски предсједник Себастијан Пињера и прва дама.

- Направићемо ципеле врхунског квалитета од козије коже и надамо се да ћемо рударима овом приликом показати да нису напуштени - казао је Умићевић и додао да су из "Беме" већ у петак ступили у контакт са чилеанском амбасадом у Београду, гдје су били одушевљени идејом.

- Aмабасада Чилеа у Београду прикупиће нам бројеве ципела рудара и њихових супруга, као и предсједника Чилеа и његове супруге - истакао је Умићевић и додао да се нада да ће до новогодишњих празника хероји из Чилеа већ носити бањалучке ципеле.

Умићевић је нагласио да се неће штедјети материјал и новац за производњу ове обуће.

- Када нешто радимо са великом љубављу, цијена и труд нам нису битни - казао је Умићевић и истакао да су и радионици "Беме" одушевљени идејом.

Из јаме у руднику Сан Хозе у Чилеу послије 69 дана, 33 рудара извучено је током ове седмице, уз помоћ специјалне капсуле.

Дани проведени у руднику Сан Хозе уједно је и свјетски рекорд у времену проведеном под земљом, а прича о њима обишла је свијет.

Хуманитарне акције

Маринко Умићевић казао је да је фабрика обуће "Бема укључена у многобројне хуманитарне акције.

- Прије неколико дана завршили смо са производњом обуће за угрожене категорије становништва у Грахову. Радници тренутно праве и око 70 пари ципела за најугроженије Невесињце - казао је Умићевић и додао да је "Бема" произвела и 100 пари ципела за дјеци у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана