Чињенице иду у прилог Електропривреди

Глас Српске
Чињенице иду у прилог Електропривреди

ТРЕБИЊЕ - "Електропривреда Републике Српске" очекује позитиван исход арбитраже у поступку који се води у Бечу по тужби ЧЕЗ-а против ове компаније, јер све чињенице иду томе у прилог, рекао је извршни директор за правне послове у ЕРС Ненад Радовић, јавила је Срна.

Он каже да максималистички постављен арбитражни захтјев ЧЕЗ-а за одштету од око 59 милиона евра, без образложења те штете, указује да је нереалан и претенциозан.

- "Електропривреда" вјерује у интегритет и објективност арбитара који су то до сада потврдили вођењем овог поступка - рекао је Радовић и додао да "Електропривреда" још није добила ниједан доказ од ЧЕЗ-а који би потврдио одштетни захтјев, те додао да се, због начина вођења овог поступка и компликоване процедуре, коначна арбитражна одлука може очекивати тек 2012. године.

"Електропривреда РС" у децембру 2006. године потписала је са ЧЕЗ-ом уговор о обнови Рудника и ТЕ "Гацко" и изградњу новог блока електране од 660 мегавата, а у мају 2007. године утврђен је споразум о спровођењу, који је дефинисао све потребне кораке и рокове за изградњу нове електране.

ЧЕЗ је у мају прошле године одлучио да се повуче из пројекта и затражио одштету од 59 милиона евра, оптужујући Републику Српску да сноси кривицу за пропаст посла.

Радовић је нагласио да "Електропривреда" арбитражни захтјев ЧЕЗ-а сматра неоснованим.

- Не може се инсистирати на извршењу обавеза из Споразума о спровођењу, ако је Студија изводљивости, коју су израдили консултанти ангажовани од ЧЕЗ-а, показала да је пројекат економски неисплатив и пред "Електропривреду" ставила неке услове који би пројекат учинили економски оправданим, али са свим ризицима углавном на страни компаније из Српске - објаснио је Радовић и додао да је "Електропривреда" предлагала да се ризици Пројекта дијеле равномјерно између партнера.

Он истиче да ни ЧЕЗ није извршио своје обавезе из Споразума, јер није унио новчани улог у заједничко предузеће од око 220 милиона евра, а с друге стране ни домаћа компанија није унијела активу РиТЕ Гацка у ново предузеће због тужбе мањинских акционара.

Aрбитри

Радовић је појаснио да се поступак у Бечу не води пред судом, већ пред Aрбитражним вијећем од три арбитра који су изабрани од страна у поступку по правилима међународне трговинске коморе из Париза.

- Сада се расправљају само процесна питања, док ће се о меритуму спора рјешавати тек сљедеће године - рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана