Циљ либерализација свјетске трговине

Глас Српске
Циљ либерализација свјетске трговине

ДAВОС - Европски повјереник за трговину Карел де Гухт изјавио је да је један од значајнијих закључака на Свјетском економском форуму у Давосу то што су највеће земље чланице Свјетске трговинске организације (WTO) за циљ поставиле закључење циклуса преговора из Дохе о либерализацији свјетске трговине у јулу.

- Сви се слажу како би­ требало да закључимо договор у јулу. Имамо још пуно посла. Зато би­ требало да направимо нове планове у марту - рекао је послије састанка представника тридесетак земаља WTO-а Де Гухт.

По дипломатским изворима, Кинези и Aмериканци исказали су кооперативност, али Бразилци и даље остају на својим досадашњим становиштима. Преговори започети у новембру 2001. у Дохи, у Катару, убрзо послије напада на СAД 11. септембра, требало је начелно да буду завршени крајем 2004. године.

Послије четири напорна дана у Давосу, делегати су слушали занимљиво предавање о исцрпљености друштва, односно о томе како све већи притисак друштва, економска криза и убрзана комуникација доводе до повећања броја обољења повезаних са стресом.

Економски форум у Давосу обиљежен је полемиком измећу богатих и сиромашних земаља о томе да ли је вриједност долара и других кључних валута прецијењена или потцијењена, како би владе развијених држава могле да манипулишу опоравком својих привреда.

Из Вашингтона је и раније стизао захтјев Пекингу да мора да подигне вриједност јуана. Aмеричка влада тврди да Кина вјештачки држи вриједност јуана на ниском нивоу како би одржала ниску вриједност радне снаге и добре резултате у спољној трговини.

Слично мисле и владе у још неким државама, а аустралијски шеф дипломатије Кевин Руд отворено је позвао у Давосу кинеске власти да коригују вриједност јуана навише.

Кина на то одговара да би подизање вриједности јуана у тренутку када на свјетском тржишту расту цијене хране имало негативних посљедица по инфлацију у тој земљи.

С друге стране, министри из Њемачке и Француске наводе да вриједност евра не би требало кориговати и оцјењују да је мало вјероватно да ће европска валута значајније осцилирати.

 - Мислим да ће евро бити стабилан - изјавио је њемачки  министар финансија Волфганг Шојбле.

Протести

Током форума у Давосу учесници антикапиталистичких демонстрација бацали су флаше на полицајце, који су одговорили употребом водених топова. Сукоб је избио када се група од око 100, углавном младих локалних становника, окупила пред жељезничком станицом, близу конференцијског центра гдје се одржава Форум.

Седам камиона са полицајцима пратило је демонстранте, али нису интервенисали док нису избили сукоби код градске жељезничке станице на крају марша. То је био други пут да је избило насиље током одржавања Форума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана