Циљ до 2018. године постићи уштеде од девет одсто

Aгенције
Циљ до 2018. године постићи уштеде од девет одсто

Сарајево - Циљ БиХ је да до 2018. године постигне уштеде од девет одсто у кориштењу енергената, док је у Европи посљедњих година дошло до уштеде и до 25 одсто – изјавио је директор института за стандардизацију БиХ /БАС/ Александар Цинцар.

Цинцар је рекао да за уштеде у потрошњи енергије најбоље смјернице за фирме даје стандард ISO 50001, који је тема тродневног семинара који је данас почео у Сарајеву "Управљање енергијом и стандард ISO 50001 – Системи за управљање енергијом".

Цинцар је навео да БАС, у сарадњи са Међународном организацијом за стандардизацију /ISO/, сваке године организује семинаре у вези са обрадом најактуелнијих стандарда на којима се расправља о њиховој примјени у пракси.

"Ово је саставни дио наших активности на подизању свијести јавности о важности стандарда и стандардизације", истакао је Цинцар.

Он каже да један од кључних алата за повећање енергетске ефикасности представља управо овај стандард, односно његова примјена у пракси.

Према његовим ријечима, ризике повећавају раст трошкова енергије и промјењиве цијене, заједно са све већим ограничењима енергената и дистрибутивним мрежама.

"Препознајући значај енергије за дугорочну одрживост пословања, организације могу користити стандарде како би на практичан начин управљали и контролисали потрошњу енергије и трошкове. Примјена таквих стандарда кључ је за постизање максималне користи од процеса побољшања, оперативних и промјена у одржавању, као и користи од напредне технологије за енергетску ефикасност", истакао је Цинцар.

Он је нагласио да је циљ семинара промоција и боље упознавање са захтјевима стандарда ISO 50001, чија имплементација континуирано доприноси побољшању енергетских перформанси и самим тим смањењу потрошње енергије и унапређењу енергетске ефикасности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана