Цијене у Србији и даље ће расти

Глас Српске
Цијене у Србији и даље ће расти

БЕОГРAД - Грађани Србије у идућем периоду могу очекивати раст цена који ће бити заустављен после марта 2011. године, рекао је гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић, пренио је РТС.

Он је истакао да ће се инфлација вратити на циљани ниво од 4,5 одсто до краја 2011. године.

- Очекујемо да ће се инфлација у децембру ове, као и у првом тромесечју 2011. године, кретати изнад горње границе циља и у највећој мери биће опредељена растом регулисаних цена - рекао је Шошкић.

Према његовим ријечима, раст потрошачких цијена у новембру износио је 1,5 одсто.

- Индустријска производња забележила је пад од 3,2 одсто у октобру, што нису добре вести - оцијенио је Шошкић и нагласио да је пројектовани раст бруто друштвеног производа за 2010. годину око 1,5 одсто.

- За следећу годину планиран је раст БДП-а од три одсто, али не можемо бити задовољни, јер раст производње мора да буде базиран на извозно оријентисаној привреди и расту инвестиција - рекао је Шошкић.

Упитан да ли ће евро достићи 120 динара, како се спекулише, Шошкић је рекао да не вјерује у такав сценарио и подсјетио да понуда и потражња одређују цијену.

- Ситуација у Србији није таква да бисмо њоме били задовољни, али нема разлога за неке апокалиптичне сценарије - нагласио је гувернер Народне банке.

Савјетовао је грађанима да се врло пажљиво задужују и да се упознају са својим правима, која су предвиђена новим законом о заштити корисника финансијских услуга.

Девизне резерве

Гувернер Народне банке Србије навео је да су девизне резерве стабилне и износе 9,5 милијарди евра, због чега нема потребе за повлачењем додатних средстава из аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана