Цијене трупаца смањене за пет одсто

Марина Чигоја
Цијене трупаца смањене за пет одсто

БAЊA ЛУКA - Влада РС предложила је предузећу "Шуме РС" да смањи цијене трупаца за резање за пет одсто на период од шест мјесеци, почев од 1. априла ове године, те да дрвопрерађивачима одобри попуст од пет одсто на име авансне уплате за трупце.

У саопштењу владиног Бироа за односе са јавношћу наводи се да је Влада задужила Министарство индустрије, енергетике и рударства РС да, у сарадњи са Привредном комором РС, сачини листу предузећа за одгођено плаћање на период од 30 до 90 дана.
- Предузеће "Шуме РС" задужено је да свим дрвопрерађивачима у РС омогући равноправан третман у снабдијевању трупцима, укључујући и дрвопрерађиваче са подручја Хан Пијеска, гдје је још увијек присутан проблем функционисања централног складишта - наводи се у саопштењу.

У Информацији о актуелној проблематици дрвопрерађивачке индустрије коју је Влада јуче прихватила, наводи се да "Шуме РС" од дрвопрерађивача, умјесто банкарских гаранција, могу узимати и мјенице.

- Влада је препоручила да "Шуме РС", са предузећима хемијске дестилације дрвета од ниже вриједних дрвних сортимената, закључи уговор о снабдијевању на рок од три године и роком плаћања на 90 дана, с обзиром на чињеницу да она производе за извоз - наводи се у саопштењу.

У Информацији се наводи да је дрвопрерађивачка индустрија РС изразити извозник, те да је прва осјетила негативан утицај економске кризе већ у посљедњем кварталу 2008. године.

Секретар Удружења прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је да је Влада прихватањем ове информације удовољила захтјеву произвођача.

- Захтјеви за доношење ових одлука дуго су трајали и сигурно да ће помоћи дрвопрерађивачима да се лакше супротставе посљедицама кризе. Овај закључак је значајно охрабрење за домаће дрвопрерађиваче и представља подстрек за даље пословање фирми из ове гране, које су се прве нашле на удару кризе - казао је Шиник и додао да ће ова година, према свим параметрима, бити једнака или можда и тежа него прошла.

Производња

У Информацији се додаје да је физички обим производње у дрвопрерађивачкој индустрији у 2009. у односу на годину раније смањен за 30,4 одсто. Укупан приход из предузећа из ове гране лани је смањен за 17,2 одсто у односу за 2008. годину.

- Физички обим производње за три мјесеца 2010. године је на нивоу прва три мјесеца 2009. године, а у односу на исти период 2008. године мањи је за 49,5 одсто - наводи се у Информацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана