Цијене трупаца нису снижене по препоруци

Свјетлана Тадић
Цијене трупаца нису снижене по препоруци

БAЊAЛУКA - Цијене трупаца за дрвопрерађиваче у РС још нису снижене за пет одсто, иако је то било наложено препоруком Владе РС. У "Шумама Републике Српске" кажу да ће поступити према овој препоруци тек када им Влада достави коначну одлуку о снижењу и нови цјеновник.

Влада РС донијела је препоруку којом "Шумама РС" предлаже да за пет одсто снизе цијене трупаца за резање на период од шест мјесеци, почев од 1. априла ове године, као и да дрвопрерађивачима одобре попуст од пет одсто на име авансне уплате за трупце.

Комерцијални директор "Шума РС" Драгомир Гаговић рекао је да су добили препоруку Владе да снизе цијене, а не конкретну одлуку.

- У документу који смо добили из Владе "Шумама РС" се сугерише и препоручује да снизе цијене трупаца. Ми још чекамо коначну одлуку и цјеновник на основу којег бисмо примијенили ову препоруку. Нашли смо се "вакууму", јер нам ништа није дефинисано до краја, него се "сугерише" и "препоручује" - рекао је Гаговић.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Ранко Козомара каже да су "Шуме РС" требало да примијене ову препоруку, која је обавезујућа.

- Свјесни смо новонасталог проблема, произвођачи нас зову и питају зашто цијене трупаца нису снижене. Из Привредне коморе РС најавили су да ће провјерити зашто се ова препорука не примјењује - рекао је Козомара.

Влада РС задужила је и Министарство индустрије, енергетике и рударства РС да у сарадњи са Привредном комором, сачини листу предузећа за одгођено плаћање сировина "Шумама РС" на период од 30 до 90 дана.

- На списку је седам предузећа којима се одобрава одгода плаћања на период од 90 дана, 34 предузећа за одгоду плаћања на 60 дана, а сви остали који испуњавају минимално техничко-технолошке услове за рад пилана, одгода је предвиђена на 30 дана - рекли су у Министарству и додали да су списак предузећа "Шумама" послали у петак.

У "Шумама" кажу да овај списак нису добили.

Дрвопрерађивачи

Секретар Удружења дрвопрерађивача при Привредној комори РС Лазо Шиник каже да су дрвопрерађивачи у тешкој позицији и да им то што се цијене не смањују још више отежава положај.

- У региону су цијене трупаца ниже него код нас и самим тим домаћи дрвопрерађивачи нису конкуренти на тржишту. "Шуме РС" су требало да поступе према одлуци Владе РС и тада би и ово предузеће било на добитку, јер би се повећао пласман сировина - рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана