Цијене прасади остају папрене

Анита Јанковић Речевић
Цијене прасади остају папрене

БАЊАЛУКА - Цијене прасића, које су пред празнике отишле у небо, остаће папрене и у наредом периоду због танке понуде на тржишту која је посљедица смањења сточног фонда и гашења фарми у Српској.

Потрошачи су у данима иза нас прасад по килограму живе ваге плаћали око девет КМ, а судећи према ријечима, до значајнијег пада цијена засигурно неће доћи ни у мјесецима који слиједе.   

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић каже за “Глас” да цијене увозних прасића тренутно достижу око 100 евра, а када се томе дода скупа производња и гашење фарми, појефтињење не може бити опција.

- Прасићи јесу скупи, и ми то знамо, али нико од нас сада не може потрошачима понудити јефтинију робу јер три године нисмо пословали рентабилно. Уназад мјесец и по имамо солидну цијену, али не може тако кратак период покрити године лошег пословања и накалемљене дугове - рекао је Маљчић.

Он је додао да у фебруару, уколико увозне цијене прасади остану на садашњем нивоу, очекује да килограм живе ваге кошта између 7,5 КМ до осам марака, што је према Маљчићевим ријечима реално.

-  Прасе је прије поскупљења сточне хране коштало око 4,5 КМ по килограму живе ваге, али такве цијене сада нису реалне нарочито јер је производња крмача смањена за око 10.000 уназад пола године. Очекивао сам да ће се сада, кад је цијена колико-толико добра, они који су одустали од производње вратити се узгоју, али по свему судећи од тога нема ништа - навео је он.

Бошко Петровић из Горње Чађавице надомак Бијељине, који годишње узгоји и прода око 200 прасића, сматра да би до већег пада цијена могло доћи на прољеће, те додатно у љетним мјесецима.

- Цијена која је била око Божића задржала се и сада, али у одређеном периоду кренуће пад, то је неминовно с тим да се највјероватније прасићи више никада неће продавати за три, четири марке по килограму. Скупа сточна храна и оскудан сточни фонд то не дозвољавају и за посљедицу имамо високе цијене - реко је Петровић за “Глас” и додао да је потражња током празника била изузетна.

Узгајивач свиња из бијељинског села Магнојевићи Душан Петрић каже да се цијене товљеника тренутно крећу од 3,5 до четири КМ по килограму живе ваге плус ПДВ, те да је тешко предвидјети цјеновник за наредне мјесеце.

- Пред нама је мртав период и вјерујем да ће до пада цијена доћи због слабог пласмана, али опет тешко је то предвидјети јер увоз све диктира, а не ми произвођачи - казао је Петрић.

 Додао је да је због нерентабилности преполовио производњу уназад годину.

- Лани сам на фарми имао око 230 крмача, а сада 120. Лош пласман и скупе житарице су главни разлог за то - навео је Петрић.

Према најновијим подацима Завода за статистику РС током 2021. године у домаћим клаоницама заклано је 90.638 свиња, а од јануара до новембра лани нешто више од 75.000 грла.

Србија

Србија је с циљем обнове сточног фонда недавно донијела одлуку да укине царину на увоз прасади до 50 килограма, а та мјера сусједне земље и раст потражње, према ријечима Мише Маљчића, неће се негативно одразити на потрошаче у Српској.

- Прасад у Србији су јефтинија него код нас тако да наши произвођачи немају интерес да извозе, јер овдје могу добити више новца. Ни током празника нисмо пребацивали робу, јер је потражња овдје била добра - казао је Маљчић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана