Цијене пословних простора ниже, купца нема

Марина Чигоја
Цијене пословних простора ниже, купца нема

Бањалука - Иако су цијене пословних простора у Српској ниже него ранијих година купце је и даље тешко пронаћи, потврдили су у агенцијама за некретнине.

Власник Агенције "Еуроагент" из Бањалуке Сенка Гатарић-Василић каже да пословне просторе нико не тражи иако су цијене знатно пале посљедњих година.

- Не знам када сам посљедњи пут продала неки пословни простор. Основни разлог је тај што људи немају новца. Криза је на све утицала. Такође, велики проблем малим предузетницима су представљале фискалне касе због којих су затварали радње - истакла је Гатарић-Василић.

Додала је да је због велике понуде и слабе потражње веома тешко и изнајмити пословни простор.

- Имам канцеларију од 50 квадрата која кошта 600 КМ и већ мјесецима се не може издати - нагласила је она и додала да се у зависности од величине и локације пословни простори продају од 1.500 до 7.000 КМ по квадрату.

Власник Агенције за некретнине "Сензор" Манојло Поповић каже да је једино солидна потражња пословних простора на атрактивним локацијама у строгом центру града. Он је истакао да се цијене изнајмљивања пословних простора у Бањалуци у просјеку крећу око 20 марака по квадрату.

- Више се купују пословни простори, него што се изнајмљују прије свега због повољнијих цијена него раније. Најтраженији простори су од 30 до 50 квадратних метара - истакао је Поповић.

Власник агенције "Марић некретнине" у Модричи Емилија Марић каже да у посљедње три године није продала ниједан пословни простор у том граду. Она је истакла да су фискалне касе знатно пореметиле пословање малих радњи које су због намета махом затваране.

- Међутим, након најаве да ће касе бити укинуте људи се већ распитују за пословне просторе и вјерујем да ће то утицати на повећање продаје. У посљедњих мјесец или два имала сам 15 позива што за изнајмљивање, што за продају пословних простора - казала је Марићева.

Истакла је да се у Модричи цијене изнајмљивања крећу од шест до 11 марака, а приликом продаје од 1.400 до 1.700 марака по квадрату. Додала је да су најтраженији мањи простори за фризерске и козметичке салоне, док се већи слабо траже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана