Цијене папрене и поред ниских маржи

Тања Шикањић
Цијене папрене и поред ниских маржи

БAЊAЛУКA - Иако се висина маржи у Српској у просјеку креће око 13 одсто, те је знатно нижа у односу на земље региона, трговци и даље остварују огромну зараду јер су хљеб, месо и многи други производи у РС најскупљи у окружењу.

Секретар Удружења потрошача "Звоно" из Бијељине Бранко Качаревић је истакао да поред трговачких маржи на цијену производа утичу и марже добављача и транспорта.

- Код одређивања марже присутан је монопол ако нема више добављача одређених производа или услуга. Осим тога, имали смо више притужби домаћих произвођача меса који су нам се жалили да велики трговински објекти постављају драстичне услове да би омогућили пласман њихових производа на своје полице, а који нису у складу са поштеним пословањем - истакао је Качаревић.

Он је додао да се произвођачи жале да ти трговински објекти одређују набавну цијену, продужују рок плаћања робе и траже отписивање дуга.

- На тај начин, без обзира на висину марже, трговци остварују огроман профит, јер формирају цијене које су превисоке за стандард становништва - истакао је Качаревић.

Према подацима Покрета потрошача РС, становници РС једу најскупљи хљеб у региону, који је у Србији јефтинији и за 40 фенинга у односу на Српску. Према њиховим подацима, и месо је код нас скупље него у земљама у окружењу, па је на примјер свињско месо у РС скупље него у Загребу.

Према истраживањима која су спроведена у Србији, највеће разлике између набавних и продајних цијена у Европи су присутне код српских трговаца, код којих марже у просјеку износе 23 одсто.

Ни трговци у Црној Гори не могу се похвалити скромним маржама. На разлици између велепродајне и малопродајне цијене зарађују од 20 до 30 одсто, а Словенци око 23 одсто.

Предсједник Aсоцијације самосталних трговинских радњи у РС Богдан Марјановић је истакао да у складу са Уредбом Владе РС о ограничавању маржи, висина марже на основне животне намирнице износи осам одсто, на цигарете четири одсто, док на кућну хемију од десет до 12 одсто.

- С обзиром на то, просјечна маржа на робу у РС се креће од 12 до 15 одсто - истакао је Марјановић.

Предсједник Покрета потрошача РС Драгован Петровић је истакао да се марже на робу у РС формирају у зависности од коефицијента обрта.

- Марже на робу која има већу фреквенцију продаје, као што су хљеб и млијечни производи су ниже, као и код нафтних деривата, који имају седмичне или десетодневне залихе - истакао је Петровић.

Он је додао да су марже знатно веће код робе која има мањи коефицијент обрта, односно која стоји на складишту и по годину, јер ствара веће трошкове пословања.

Уредба

У Министарству трговине и туризма РС су рекли да је Законом о регулисању цијена дато право привредним субјектима да формирају цијене производа слободно према условима на тржишту, осим за производе и услуге за које је посебним прописом утврђен другачији начин формирања цијена.

- Министарство је, водећи рачуна о заштити животног стандарда становништва, донијело Уредбу о ограничавању маржи у промету робе, којом су одређене марже за основне животне намирнице од осам одсто на велико, односно на десет одсто на мало - навели су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана