Цијене памука “кроје” тањи профит

Милијана Латиновић
Цијене памука “кроје” тањи профит

БАЊАЛУКА - Текстилци широм Републике Српске једва успијевају да набаве материјал потребан за израду прољећно-љетне колекције, а осим што се тешко долази до сировине, истичу и да су цијене памука одлетјеле у небо.

Пандемија вируса корона лани је преполовила зараду у текстилној индустрији, а ни почетак ове године није донио охрабрење овом привредном сектору. Текстилци истичу да биљеже велики пад и производње и промета.

Потешкоће нису заобишле ни предузеће “Кармен лајн” из Лакташа, које је, како каже власник и директор Зорислав Стојић, било принуђено да смањи број запослених, али и зараде радника.

- Пад обима посла и промета је око 40 одсто, што је за текстилну индустрију која нема залиха и капитала катастрофално. Страхујемо да бисмо могли доћи у ситуацију да затварамо погоне - рекао је Стојић за “Глас Српске” и додао да у овом предузећу тренутно ради 35 радника.

Истакао је да је у току израда нове колекције за коју ће, нада се, бити заинтересованих купаца. Стојић додаје да се до сировине тешко долази, јер осим што су материјали поскупјели и транспорт је отежан.

- Уколико се све ово настави, могли бисмо запасти у проблеме који ће бити непоправљиви - упозорио је први човјек “Кармен лајна”.

Да је набавка сировине посебно отежана потврђују и у фирми “Пчелица Маја” из Билеће, у којој настају најљепши одјевни предмети за дјецу.

- Мала фирма се релативно лако прилагоди кретањима на тржишту, али криза у коју су сви произвођачи запали још лани само се продубљује. Потражња је пала за 20 одсто, а за исто толико је поскупио и памук који набављамо из Турске. Када се све то сабере, проблема је доста, профит пада и цијели систем престаје да функционише - рекао је власник ове билећке фирме Драго Вујовић, нагласивши да репроматеријал наручују онлајн те да се сналазе како знају и умију.

Вујовић је подсјетио да су захваљујући помоћи Владе Српске успјели да набаве нове машине и да наставе реализацију значајног пројекта.

- Упркос свим потешкоћама успјели смо да задржимо раднике, а и плате које су у текстилној индустрији минималне, остале су на истом нивоу - рекао је Вујовић.

 Стара колекција

Текстилци истичу да је добар дио прошлогодишње прољећно-љетне колекције мјесецима стајао у складиштима.

- Ту гардеробу смо дали испод сваке цијене само да не дођемо у ситуацију да иструне на лагеру - рекао је Зорислав Стојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана