Цијене некретнина на Влашићу олетјеле у небо, сви продају

klix.ba
Цијене некретнина на Влашићу олетјеле у небо, сви продају

Травник - У протеклом периоду на босанскохерцеговачкој планини Влашић све су чешће на викендицама у срцу Бабановца постављене табле о продаји.

Од комплекса са апартманима до викендица цијене се крећу од неколико десетина до стотина хиљада КМ.

Продаја је почела већ 2003. године, а број некретнина које се продају повећан је 2008. године и од тада је у сталном порасту.

Градња викендица на Влашићу почела је управо 2003. године, а велики број њих изграђен је без потребних дозвола и сагласности, пише Klix.ba.

Међутим, с обзиром да у периоду од 2008. до 2011. године туристичка сезона није била најуспешнија, власници су се све чешће одлучивали на продају викендица, а њихове цијене, с обзиром на све већу популарност Влашића, вртоглаво су расле.

Директор Туристичке заједнице Средњобосанског кантона Мато Матошевић је изјавио да је потражња за некретнинама на Влашићу у порасту.

"Данас имамо развијен туризам и љети и зими, цијене некретнина су се повећале, али и интерес купаца", казао је Матошевић.

О великом интересовању арапских туриста за некретнине у БиХ казао је да Туристичка заједница нема утицај на приватне власнике те да Арапи могу да купују некретнине само посредно.

"Ако су држава и Министарство спољних послова омогућили арапским туристима долазак у Босну и Херцеговину, ми морамо да урадимо све да се осјећају домаћински, али да као и ми поштују правила наше државе. Наравно, то се односи на све туристе, без обзира одакле долазе", појашњава Матошевић.

Сходно томе и хотелијери су своје понуде прилагодили туристима који долазе на Влашић из арапских земаља те су они радо виђени гости.

Из агенције за продају некретнина речено је да на Влашићу продају неколико викенд објеката од 50.000 до 300.000 КМ, али да центар Бабановца није толико занимљив арапским држављанима.

"Интересантно је подручје, али арапским држављанима није атрактивно. Имали смо једну или две трансакције прије двије године гдје су купили земљиште од 40 дунума, али на локацији која је издвојена од центра Бабановца. Они преферирају природу, мир, осамљеност, а не туризам и гужву. Некретнине на Влашићу углавном купују локално становништво и дијаспора".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана